Cum se vede Cluj Napoca în presa din Marea Britanie: „Am vizitat acest frumos oraș european ‘înghețat în timp’, cu aproape niciun turist”

Updated on ianuarie 25, 2024 Un jurnalist britanic de la Mirror a realizat un reportaj despre Cluj Napoca. Milo Boyd a vizitat orașul despre care spune că este un mic oraș european, în același timp un oraș universitar, în plină dezvoltare cu festivaluri de muzică și o scenă de jazz, și un loc liniștit, tradițional, în care timpul pare să se miște mai încet.

„Cluj-Napoca este al doilea oraș ca mărime din România, după București, și capitala neoficială a Transilvaniei, fiind în același timp și gazda festivalurilor Electric Castle și Untold”, spune jurnalistul britanic.

Cum se vede Cluj Napoca în presa din Marea Britanie: „Am vizitat acest frumos oraș european 'înghețat în timp', cu aproape niciun turist” 1

„Când am fost la Cluj, acum cinci ani, am făcut-o pentru că prietena mea a ales-o ca destinație care se încadra în bugetul nostru de atunci. Biletele de avion au costat cât un rând de băuturi Londra, în timp ce apartamentul – cu miros de fum, ce-i drept – în care am stat a costat mai puțin de 100 de lire sterline pentru cinci zile. Lucrurile s-au mai schimbat puțin acum – atât în ceea ce privește inflația globală, cât și faptul că Clujul a devenit un pic mai cunoscut și mai luxos – dar orașul este încă foarte ieftin.

Chiriile sunt cu 80% mai mici decât la Londra, o masă cu trei feluri de mâncare pentru două persoane costă 35 de lire sterline, o jumătate de litru de bere la halbă vă costă 2 lire sterline, iar un pachet de țigări se situează în jurul valorii de 4 lire sterline, conform indicelui de cost al vieții de la Numbeo.

Ceea ce diferențiază Clujul de alte orașe mari din România este populația studențească. Are 11 universități și peste 100.000 de studenți care locuiesc în oraș, ceea ce înseamnă că există aproape un student la fiecare patru persoane din oraș.

Prezența lor este, în parte, motivul pentru care Clujul și-a câștigat reputația de centru de artă și festivaluri al Europei de Est. Electric Castle, care a câștigat premiul pentru cel mai bun festival de dimensiuni medii la European Festival Awards 2019, are loc la umbra unui spectaculos castel Banffy, cu aspect foarte transilvănean.

Un alt festival important de muzică electronică, Untold, merge pe niveluri Tomorrowland de producție epică a decorurilor și a fost frecventat de 420.000 de persoane anul trecut, parcul central din Cluj devenind inundat de petrecăreți într-un weekend din august. În 2022, festivalul a fost considerat al cincilea cel mai bun din lume de către Vibrate.

O mare parte a scenei culturale, am descoperit în timp ce săream din bar de cocktailuri în bar de cocktailuri, este jazz-ul. Casa Jazz este un loc încântător pentru a vă relaxa cu o băutură și câteva tonuri liniștitoare, situată așa cum este într-o frumoasă clădire istorică deținută de o familie de tapițeri germani de lux în secolul al XVIII-lea. Jazz in the Park se desfășoară la sfârșitul lunii iunie și a fost desemnat cel mai bun festival mic din 2019.

În afara weekendurilor de festival, orașul este liniștit. Este un loc mare, fără agitația și aglomerația și străzile aglomerate care pot fi găsite în majoritatea așezărilor mari din Marea Britanie. Clădirile administrative din secolul al XV-lea din orașul vechi și străzile pietruite din fața lor contribuie la a da impresia că Clujul este parțial înghețat în timp.

Muzeele și galeriile din Cluj nu sunt foarte numeroase, dar în timpul vizitei mele, un localnic prietenos ne-a sugerat să vizităm Muzeul Farmaciei. Timp de aproape 500 de ani, românii au preparat poțiuni și balsamuri în clădirea muzeului, care acum găzduiește o colecție intrigantă de instrumente sângeroase și rețete medicinale suspecte.

O atracție ceva mai mare sunt minele de sare, care se află puțin în afara orașului. Minele de la Turda sunt îngropate în adâncurile Transilvaniei și sunt rezultatul a zeci de ani de excavare a unui uriaș depozit de sare care s-a format în urma evaporării mării care acoperea întreaga regiune cu milioane de ani în urmă.

În ciuda acestor atracții și a faptului că este al doilea oraș din România, puțini turiști ajung la Cluj, ceea ce îl face locul perfect pentru a explora după ce ați găsit cazare ieftină. Orașul a primit laude pe Tripadvisor, care îl descrie ca fiind “capitala neoficială a Transilvaniei”. Poate că nu este atât de plin de vampiri sau lilieci pe cât sugerează această mantie, dar Munții Apuseni din apropiere și pădurile întinse nu sunt doar frumoase, ci adăpostesc și o populație sănătoasă de urși”, a scris jurnalistul.

error: Content is protected !!