Clujean cu AVC trimis la 300 de kilometri pentru intervenție, după ce 5 clinici l-au refuzat

Updated on mai 6, 2024 Clujean cu AVC trimis la 300 de kilometri pentru intervenție, după ce 5 clinici l-au refuzat 1

Un pacient în vârstă de 47 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral (AVC), a fost nevoit să fie transportat cu elicopterul la un spital din Suceava, situat la o distanță de 300 de kilometri, pentru a primi o intervenție salvatoare de viață. Cazul șocant scoate la iveală lipsa resurselor medicale din anumite regiuni ale României pentru tratarea pacienților cu AVC în urgență.

Bărbatul a început să prezinte simptomele AVC la ora 11:30. La ora 14:00, a primit medicamente care dizolvă cheagul de sânge la un spital din Cluj-Napoca. Cu toate acestea, pentru a suferi o intervenție chirurgicală care să îi elibereze vasul de sânge blocat, a fost necesar transferul său la Suceava, informează observatornews.ro.

Cinci clinici din Cluj au refuzat să preia pacientul, invocând motive precum lipsa personalului calificat sau a echipamentului necesar pentru intervenția numită trombectomie. Spitalul Județean Cluj a declarat că, deși efectuează cu succes trombectomii prin radiologie intervențională, nu are o linie de gardă cu personal calificat pentru a efectua această procedură în urgență.

Transferul pacientului la Suceava a fost realizat cu ajutorul unui elicopter SMURD. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Suceava, Dan Teodorovici, starea pacientului s-a înrăutățit considerabil după tromboliză, făcând necesară intervenția de radiologie intervențională. Spitalul din Suceava era singurul centru din țară care avea personalul și echipamentul necesar pentru a efectua această procedură.

Situația pacientului evidențiază problemele majore cu care se confruntă sistemul sanitar românesc în ceea ce privește tratarea pacienților cu AVC. Primele șase ore de la debutul simptomelor sunt considerate critice pentru succesul intervenției de extragere a cheagului de sânge. Din păcate, lipsa resurselor medicale adecvate în anumite regiuni poate pune în pericol viața pacienților.

Dan Teodorovici a subliniat că în România există doar nouă centre care pot efectua această intervenție salvatoare de viață, iar personalul calificat și echipamentele necesare sunt limitate. Lipsa resurselor pune o presiune enormă pe sistemul sanitar și poate avea consecințe tragice pentru pacienții cu AVC.

error: Content is protected !!