Lovitură pentru clujenii care vând sau cumpără locuințe. Care este planul statului

Updated on iunie 29, 2022 Prețurile locuințelor continuă să crească, motiv pentru care statul încearcă să obțină mai mulți bani la buget. În prezent, cel mai scump metru pătrat de construcție se vinde în Cluj și este în medie 2.465 de euro. Mai mult cu 2.2% față de luna aprilie și cu 29% mai mult față de anul trecut.

Vânzările de apartamente din Cluj pot primi o lovitură puternică din partea statului. Cei care cumpără sau vând locuinţe ar urma să plătească taxe şi impozite mai mari de anul viitor. E varianta la care se gândeşte coaliţia de guvernare pentru a strânge mai mulţi bani la bugetul de stat.

Lovitură pentru clujenii care vând sau cumpără locuințe. Care este planul statului 1

De la 1 ianuarie 2022, s-a decis aplicarea unui TVA de 5% pentru locuinţele care valorează până în 700.000 de lei. Acum, autorităţile vor să schimbe din nou regulile şi să micşoreze acest plafon până la 450.000 de lei. Aşa că, din 2023, este foarte posibil ca pentru locuinţele care valorează mai mult de 450.000 de lei să plătim un TVA de 19%, informează observatornews.ro.

Daniel Tudor, antreprenor în imobiliare: În acest moment, el ar plăti, la 100.000 de euro, 5.000 de euro TVA. În eventualitatea în care se schimbă înapoi acest plafon, la 450.000 de lei, acest client va trebui să plătească 119.000 de euro, adică 14.000 de euro suplimentar. În condiţiile în care, în mai toate precontractele, preţul este prevăzut ca fiind preţul net plus TVA, TVA-ul în vigoare la data semnării contractului final.

Scutirea de impozit acordată persoanelor fizice la vânzarea de proprietăți imobiliare ar urma să fie şi ea eliminată și se va reveni la sistemul utilizat până în anul 2017.

Adrian Benţa, analist fiscal: Dacă am dobândit proprietatea mai devreme de un an şi o revând, atunci voi plăti un impozit de 3%, pentru că este clar că este un scop speculativ. Sau, dacă am o proprietate deţinută pe mai mult de doi ani, impozitul va fi 1%.

Daniel Crainic, specialist imobiliare: Din nou asistăm la o schimbare a regulilor în timpul jocului, ceea ce denotă instabilitate, lipsă de predictibilitate, lucruri care fac foarte rău economiei. Este o lovitură pentru piață o asemenea măsură.

Eduard Uzunov, proprietar agenţie imobiliară: Toate aceste măsuri care vin să dea în cap pieţei imobiliare cred că nu sunt foarte benefice. Sunt nişte măsuri care vor să atragă bani la bugetul de stat, dar faţă de populaţie nu sunt binevenite.

error: Content is protected !!