Educatoarea din Munții Apuseni care a revoluționat orele la grădiniță

Updated on aprilie 22, 2024 Educatoarea din Munții Apuseni care a revoluționat orele la grădiniță 1

Mariana Mera are 43 de ani și de 26 de ani este educatoare în satul natal, Gura Roșiei, din comuna Roșia Montană, în Munții Apuseni. Specificul acestei localități mici este numărul ridicat de cetățeni de etnie romă, ceea ce face ca 99% dintre copiii de la clasa Marianei să provină din această comunitate.

Ea predă la o clasă mixtă, unde are copii între 3 și maximum 6 ani. Sunt înscriși 26 de copii, dintre care 25 provin din familii de etnie romă. Ceea ce frapează în grădința Marianei Mera este faptul că nu există nicio jucărie. „Am scos jucăriile din grădiniță, nu am mașini, păpuși, nu mai am nimic. Am ajuns la concluzia că nu este bine. Am scos jucăriile și am introdus multe materiale de viață practică. Primul rezultat: n-au mai existat certuri între copii”, spune educatoarea din Gura Roșiei pentru libertatea.ro.

În schimb, copiii sunt învățați foarte multe lucruri practice, cum ar fi să pună un scaun la masă, când și cum să spună „Mulțumesc!”, cum să se spele pe mâini, cum să facă curățenie sau să se încalțe singuri. „Au mătură, mop și făraș cu care își fac singuri curățenie. Facem, de exemplu, exerciții despre cum să depășească o anumită situație, cum ar fi faptul că cineva blochează un acces, cum trecem pe lângă cineva fără să deranjăm”, mai spune educatoarea.

Cadrul didactic relatează cazul unei fetițe care a venit de la o altă grădiniță și care, în lipsa jucăriilor, spunea că nu are ce să facă. În final, s-a adaptat mediului de lucru al Marianei Mera.

De câțiva ani, la grădinița din Gura Roșiei se aplică metoda „Montessori” de predare, denumită după medicul și pedagogul italian Maria Montessori.

Aceasta are ca principiu de bază autoeducarea, aplicarea metodelor de învățare direct, nemediat, și încurajarea copiilor să ia mereu decizii proprii, pe care să le respecte. Pe scurt, se pune accent pe autonomia copilului, care este importantă la fiecare vârstă.

În februarie 2024, educatoarea din Apuseni a primit diploma care atestă că este, oficial, educator Montessori, după un curs susținut timp de un an și jumătate cu trainer internațional de la Asociația Internațională Montessori. Mariana respectă curriculum-ul de predare la clasă, dar într-un mod original pentru o grădiniță dintr-un sat de munte.

Am încercat mereu să le ofer acelor copii cea mai bună educație pe care le-o puteam eu oferi. Am aplicat metode și tehnici moderne învățate la diverse cursuri de specializare de-a lungul anilor. Printr-o conjunctură favorabilă am ajuns la abordarea Montessori.

La început am încercat de una singură să lucrez în acest fel apoi am făcut cursul de asistenți la institutul din București, iar după câțiva ani am absolvit cursul de educatori pentru copii de 3 – 6 ani la același institut”, spune educatoarea din Gura Roșiei.

Mariana este de părere că această metodă de lucru este cea mai potrivită, mai ales pentru copiii din comunitatea în care lucrează, dar aduce în discuție lipsa tuturor materialelor didactice necesare.

O vreme a încercat să și le procure singură, dar fiind foarte scumpe nu a reușit să susțină povara financiară. Un antreprenor și activist din comuna Roșia Montană, Tică Darie, a răspuns apelului la ajutor lansat de educatoare și inițiat o campanie online prin care a reușit să adune suma de 2.365 de euro pentru grădinița din Gura Roșiei.

error: Content is protected !!