Tribunalul Cluj: Parcarea pe trotuar este ILEGALA, in lipsa unui semn de circulatie care sa permita acest lucru

Updated on noiembrie 19, 2015 vfvffv

Justitia a decis definitiv si irevocabil: Parcarea pe trotuar, ilegala daca nu exista marcaje si semne de circulatie care sa permita acest lucru. Totusi, aceasta aparenta neconcordanta a fost explicata si lamurita definitiv in justitie, prin decizia nr 248/2012 data de Tribunalul Cluj.

Astfel, “[…] tribunalul reţine că art. 72 alin. 7 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prevede în mod expres că „Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru”.

Potrivit judecatorilor, “regula instituită de legiuitor prin acest text legal este aceea că parcarea autovehiculelor pe trotuare este interzisă, excepţia fiind cazul în care administratorul public al drumurilor o permite, prin poziţionarea de indicatoare sau efectuarea de marcaje corespunzătoare, caz în care trebuie respectată şi prevederea privind lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor (de cel puţin un metru)”.

“Pe cale de consecinţă, în lipsa unui indicator sau a unui marcaj permisiv, se aplică regula generală de interdicţie de parcare a autovehiculelor pe trotuare, regulă instituită în mod expres prin ordonanţă şi care nu se impune a fi dublată prin amplasarea unui indicator în acest sens”, se arata in decizia definitiva si irevocabila a Tribunalului Cluj, citată de hotnews.ro

Politia Rutiera “citeste” altfel legea: este permisă parcarea pe trotuar, doar în situaţia în care se asigura un spatiu de cel putin un metru pentru circulatia pietonilor. Cu toate acestea, la fel ca si agentii din strada, oficialii Politiei Rutiere au o alta interpretare pentru legile pe care trebuie sa le respecte si sa le impuna.

[ads2]

Astfel, intr-un raspuns oficial transmis in luna martie catre Catalin Drula, vicepresedintele Asociatiai Pro Infrastructura, Brigada Politiei Rutiera din Capitala prin Comisarul Sef de Politie Nicu Dragos sustine ca, practic, parcarea pe trotuar este permisa atata timp cat se lasa spatiul de 1 metru pentru pietoni.

Raspunsul BPR invoca doar Regulamentul de Aplicare si, contrar regulii generale instituite prin Codul Rutier, sustine ca parcarea pe trotuar poate fi interzisa doar prin amplasarea unui astfel de panou. Adica exact invers fata de interpretarea data de instanta in care parcarea pe trotuar este considerata din start interzisa, exceptia fiind atunci cand exista un panou care sa permita acest lucru.

error: Content is protected !!