Un om de afaceri din Cluj Napoca deschide o fabrică de excavatoare. Investiția este de 14 milioane de lei

Updated on martie 22, 2024 Un om de afaceri din Cluj Napoca deschide o fabrică de excavatoare. Investiția este de 14 milioane de lei 1

Un om de afaceri din Cluj Napoca, care s-a născut în orașul Bălan, jud. Harghita, deschide o fabrică de excavatoare. Omul de afaceri și-a propus să ajute fostul oraş minier monoindustrial, care a ajuns de la 15.000 la 5.000 de locuitori în ultimii 20 de ani.

La construirea fabricii de excavatoare s-au înregistrat întârzieri în contextul pandemiei și a scumpirii materiilor prime. Recent au apărut însă oportunităţi de finanțare europeană, spune pentru Radio Tg.Mureș primarul din Bălan, Gheorghe Iojiban:

„Investitorul voia să își deschidă o fabrică de asamblat mașini industriale în județul Cluj. I-am povestit despre oportunitățile pe care le-ar avea din partea autorităților locale și a decis să-și deschidă aici fabrica. În prima fază, voia să o deschidă din bani proprii, între timp a intervenit și această oportunitate de finanțare pentru IMM-uri, a făcut un proiect tehnic, a aplicat și noi i-am dat în concesiune un hectar de teren, iar astăzi, proiectul este în evaluare la ADR Centru. Se va construi o hală cu infrastructura aferentă. Vor veni piese mari care vor fi asamblate aici în orașul Bălan, și din care vor ieși buldoexcavatoare”

În primă fază, prin proiectul de circa 14 milioane de lei se vor crea 25 de locuri de muncă, urmând ca ulterior, prin extinderea afacerii, acest număr să se dubleze.

Carmangeria Moldovan ridică în Cluj o fabrică de burgeri cu 17 milioane de euro
Compania Moldovan Carman­gerie, cu activitate în industria cărnii şi parte a unui grup de companii fondat şi controlat de familia Moldovan, va investi circa 16,8 mi­lioane de euro într-o nouă unitate de producţie în localitatea Sânnicoară din judeţul Cluj.

„Este o investiţie într-o nouă infrastructură de producţie integrată cu un depozit logistic complet automat. Nu vom mai dezvolta partea de mezeluri fiert-afumate pentru că obiceiurile se schimbă. Această unitate de producţie este gândită cu totul diferit, vom face mai mult semipreparate precum burgeri, rulade, feliate, marinate şi multe produse ready meal, ready to cook etc. Vor fi produse mai sofisticate pentru viitorii consumatori mai sofisticaţi“, a spus Cosmin Moldovan, director general al Carman­geriei Moldovan.

Compania a depus un proiect pentru a accesa fonduri în valoare de aproape 7 mil. euro pe DR-22 „Investiţii în condi­ţio­narea, depozitarea şi procesarea produselor agricole şi pomicole“ şi a primit un punctaj favorabil. Doar compania Moldovan Carmangerie, parte din grupul fondat de familia Moldovan, a avut în 2023 o cifră de afaceri de 107 mil. lei (peste 20 mil. euro) în 2023.

Moldovan Carmangerie, o companie pusă pe picioare de familia Moldovan din judeţul Cluj în anul 1994, în industria cărnii, care a dezvol­tat un model de business pe verticală şi astăzi numără 40 de magazine şi a avut afaceri de 105 milioane de lei în 2022, îşi propune să extindă gama de semi­preparate, pentru a răs­punde cererii tot mai mari a tinerilor care preferă mâncarea pregătită sau chiar gata de gătit, datorită faptului că stau mai mult la job.

Suntem condamnaţi să mergem mai departe, să facem o investiţie mult mai mare prin care să concentrăm toate producţiile într-una singură şi să avem o capacitate mult mai mare. Suntem o companie mică printre companiile mari, dar o companie mare printre cele mici“, a spus Cosmin Moldovan, director general al Carmangeriei Moldovan.

error: Content is protected !!