Clujul rămâne cel mai mare municipiu din România, după București. Un sfert dintre clujeni au studii superioare

Updated on februarie 1, 2023 Exceptând municipiul București, cel mai mare municipiu din România este Cluj-Napoca, care și-a păstrat această poziție în ultimii zece ani, deși și-a redus populația cu 37.978 de persoane, coborând la o populație de 286.598 de locuitori.

Dar această reducere trebuie privită dintr-o perspectivă mai amplă, luând în considerare și localitățile limitrofe, învecinate, unde populația urbană a optat să se mute la casă, conform INS, preluat de hotnews.ro.

Clujul rămâne cel mai mare municipiu din România, după București. Un sfert dintre clujeni au studii superioare 1

Astfel, dacă municipiul Cluj-Napoca, singur, fără vecinătăți, a scăzut la 88,3% din populația de acum zece ani, măsurat împreună cu localitățile învecinate a avut o creștere (101,8%).

Populația municipiului Cluj-Napoca și a localităților învecinate

Clujul rămâne cel mai mare municipiu din România, după București. Un sfert dintre clujeni au studii superioare 2

Datorită tendinței de migrație a locuitorilor din urbanul aglomerat spre comunele învecinate, analiza evoluției populației rezidente pentru municipiile și orașele mari este adecvat să se realizeze luând în considerare și populația din localitățile limitrofe, similar exemplului dat mai sus pentru municipiul Cluj-Napoca.

București, Ilfov și Cluj – zonele cu cei mai mulți locuitori cu studii superioare

Din totalul populației rezidente în România, doar 16,0% au nivel superior de educație, potrivit datelor recensământului din 2022 prezentate marți de Institutul Național de Statistică. Din totalul populației, 43,5% au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici) și 40,5% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită).

Mai mult de o treime dintre locuitorii municipiului București (35,2%) și circa un sfert dintre cei din județele Ilfov (25,2%) și Cluj (24,6%) au studii superioare, informează g4media.ro.

La popul opus se plasează județele Vaslui, Călărași și Botoșani, unde ponderea populației cu studii superioare este mai mică de 8% (7,2%, 7,4% și, respectiv, 7,9%).

În municipiul București se regăsește cea mai mică pondere a populației cu nivel scăzut de educație (28,4%), iar la cealaltă extremă se regăsesc județele Giurgiu și Vaslui cu mai mult de jumătate dintre locuitori cu nivel scăzut de educație: 51,6%, respectiv 50,3%.

error: Content is protected !!