Stațiune de basm din inima Apusenilor cu cel mai ionizat aer, izvoare minerale și peisaje de un pitoresc aparte

Updated on mai 4, 2024 Stațiune de basm din inima Apusenilor cu cel mai ionizat aer, izvoare minerale și peisaje de un pitoresc aparte 1
(Foto bihorinimagini.ro)

Stâna de Vale, una dintre cele mai vechi stațiuni climaterice montane din România, își păstrează farmecul și atractivitatea și în prezent, la o altitudine de 1102 metri. În ciuda pierderii unor bijuterii arhitectonice din perioada sa de glorie din începutul secolului XX, stațiunea continuă să atragă turiștii datorită aerului ionizat, izvoarelor minerale și peisajelor pitorești.

Drumețiile de o zi duc turiștii către cascadele impresionante precum Moara Dracului, Săritoarea Ieduțului, Vălul Miresei, Iadolina și Miss, sau pe culmea Cârligaților, oferind panorame magnifice asupra regiunii Ţării Beiușului și a munților Văldeasa. Izvorul Minunilor, situat în apropierea centrului stațiunii, reprezintă o sursă de apă minerală apreciată, având și o semnificație legendară în istoria locului.

„Una din cele mai vechi staţiuni climaterile montane din România, Stâna de Vale şi-a avut perioada de strălucire la începutul secolului XX. Din păcate, multe din bijuteriile arhitectonice ale acelor vremuri au dispărut. Dar, staţiunea situată la 1102 metri altitudine a păstrat câteva din argumentele care i-au adus pe turişti aici: cel mai ionizat aer, izvoarele minerale, peisajele de un pitoresc aparte şi, în sezonul rece, zăpada atât de căutată de către iubitorii sporturilor hibernale.

Drumeţii, nu mai lungi de o zi, îi poartă pe turişti la superbele cascade: Moara Dracului, Săritoarea Ieduţului, Vălul Miresei, Iadolina şi Miss, ori pe culmea Cârligaţilor, locul de unde pot fi admirate superbe panorame asupra Ţării Beiuşului sau către munţii Văldeasa.

La doi paşi de centrul staţiunii se află Izvorul Minunilor, sursa uneia din cele mai apreciate ape minerale din România, loc de legendă cu trimiteri către locuitorii din cele mai vechi timpuri ai locurilor de aici.

Iarna, cascadele amintite mai sus sunt locuri căutate de alpiniştii care încearcă să le escaladeze dar şi de turiştii mai puţin aventuroşi care le caută doar pentru momentele de contemplaţie oferite de apa care s-a oprit în loc din eterna ei curgere.

Baza de tratament a staţiunii oferă turiştilor posibilitatea de beneficia de proprietăţile curative ale climatului montan şi ale apelor minerale. Iar cele două pârtii de schi sunt acoperite cu zăpadă aproape cât e iarna de lungă, spre bucuria sportivilor veniţi din toate colţurile ţării” descriu stațiunea cei de la Discover Bihor.

Cum puteţi ajunge la Stâna de Vale
Cu maşina personală pe DN 76 Oradea – Beiuș – Stâna de Vale (86 km).
Cu trenul se poate merge până în Beiuș, iar de aici circulă zilnic autobuze (24 km).

error: Content is protected !!