Cluj. Primarul Emil Boc explică modul în care Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea vor să fraierească Clujul cu bugetul pe 2019. „Imaginați-vă Clujul ca un avion cu 4 motoare, ca unul transatlantic. Prin tăierile bugetare funcționează cu …”

Updated on februarie 5, 2019 Primarul Emil Boc a explicat marți dimineața la Radio Realitatea FM cum încearcă Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea să fraierească Clujul cu bugetul pe 2019. Guvernanții promit bani mai mulți dar transferă cheltuielile cu asistența socială la primărie. Clujenii vor plăti 10 milioane de euro pentru asistență socială, în 2019, din bugetul de investiții.

Mai mult, nici finanțarea din cotele defalcate de TVA nu mai sunt plătite de Guvern la educație. Sumele sunt plătite de Primărie. Nu este exclus ca pe parcursul anului, dacă situația bugetară a României va fi una dezastruoasă, Guvernul să pună Clujul să plătească alte cheltuieli guvernamentale. Toate aceste cheltuieli plătite în plus de Primăria Cluj înseamnă blocarea proiectelor de investiții. Clujul riscă să ajungă să plătească doar cheltuieli și să nu mai construiască nimic.

Primarul Emil Boc: „Am discutat la București instituțional cu Asociația Municipiilor din România poziția noastră față de modul în care guvernul finanțează administrațiile locale. Din nefericire finanțarea se deteriorează de la an la an.
Cluj. Primarul Emil Boc explică modul în care Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea vor să fraierească Clujul cu bugetul pe 2019. „Imaginați-vă Clujul ca un avion cu 4 motoare, ca unul transatlantic. Prin tăierile bugetare funcționează cu ...” 1

Primul mesaj pe care îl avem acum în urma primei runde de negociere cu o mână ni se dă, cu o mână ni se ia.

Anul trecut proiectul de buget al Clujului a fost văduvit cu 28 de milioane de euro Am pierdut mai mult decât echivalentul realizării unei Săli Polivalente cu toate dotările, de ultimă generație.

De unde a apărut această pierdere … direct din diminuarea cotelor care reveneau municipiului din impozitul pe venit.Toți salariații care lucrează în acest oraș plătesc un impozit pe venit. O parte din impozitul pe venit se întoarce la unitatea administrativ teritorială.

Cu alte cuvinte eu ca primar sunt interesat să atrag investitori să atragă investiții, să fie salarii bine plătite pentru că dacă sunt mai multe salarii bine plătite și mai mulți investitori și mai multe locuri de muncă sunt mai mulți bani la bugetul local

Anul trecut a fost exact invers. Degeaba ai mai mulți investitori, degeaba atragi mai multe investiții, degeaba te chinui să menții locuri de muncă pentru că resursele financiare pe care le produc acești oameni nu rămân acolo unde se produc.

Noi am calculat că pentru a păstra nivelul și puterea de cumpărare din 2017 ar trebui ca guvernul să întoarcă 67% din impozitul pe venit ca să păstreze măcar același nivel anul 2017.

Ultima ofertă a guvernanților a fost să crească la 60% suma care se întoarce din impozitul pe venit la municipii, de la 43 la 60%. Ceea ce la prima vedere pare un progres.
Dar, au spus ei, vă mai punem în cârcă să plătiți asistența socială. 90% era plătită de la bugetul de stat nu din bugetul local.

O pierdere de aproximativ 10 milioane de euro pentru Cluj, atât ne costă asistență socială care până acum era plătită de Guvern.

Educația. Deși legea spune foarte clar că în finanțarea complementară unde știți ce intră, investițiile, bursele, mobilier dotări calculatoare …deci această finanțare complementară spune legea se asigură din sume defalcate din TVA și din bugetele locale adică guvernul din TVA ar trebui să dea o sumă de bani consistentă pentru această finanțare complementară unităților administrativ teritoriale. Vreau să știți că anul trecut, în 2018, finanțarea complementară la Cluj Napoca a fost de 63 de milioane RON. Vreau să știți că din 63 de milioane RON 61 de milioane RON au fost plătite de Primăria Cluj Napoca. Deci aici se vede o altă mare nedreptate făcută orașului nostru

Imaginați-vă Clujul ca un avion cu 4 motoare, ca unul transatlantic. Prin tăierile bugetare funcționează cu două motoare.

Adică trebuie să și încetinească ritmul de dezvoltare. Înseamnă că trebuie să întârzii să amâni și să programezi multianual foarte multe proiecte pe care ai putea să le demarez mai repede. Lucruri pe care le poți face în doi ani trebuie să le faci în patru ani, lucruri pe care poți face în 4 acum în șase sau opt ani de zile. Asta înseamna diminuarea bugetului de investiții în ultimă instanță.

Urmează să ne batem și în Parlament pentru ca resursele financiare să nu fie diminuate de la Cluj și sper ca și parlamentarii de Cluj să ne susțină după care la 45 de zile de la momentul în care se va publica în Monitorul Oficial noul buget al României vom adopta bugetul local. Probabil la începutul lunii aprilie nu vom avea buget având în vedere că nu a fost trimis nici măcar la Parlament pentru dezbatere”.

error: Content is protected !!