Un nevazator din Cluj face programare, creaza site-uri si jocuri. Acum se axeaza pe aplicatiile pentru Android

Updated on august 17, 2015 Un nevăzător din Cluj, Emanuel Boboiu,  creat site-ul www.limbalatina.ro, care conţine singurul dicţionar online român-latin, dar şi programe şi aplicaţii, chiar pentru sistemul de operare Android. În plus, este profesor la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca. Are un stil de viaţă foarte independent şi spune că reuşita unei vieţi normale pentru un nevăzător, constă în organizare, în maniera în care ai fost obişnuit să te gospodăreşti încă din copilărie şi în voinţă.

Emanuel Boboiu locuieşte în Cluj-Napoca, are 32 de ani, este nevăzător şi foarte independent. Predă de opt ani “Tehnologia informaţiei” la Şcoala de Nevăzători dar este şi profesor educator la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca. În anul 2006 a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Univerităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, secţia Română-Latină. S-a calificat în domeniul IT absolvind studiile postuniversitare de Informatică aplicată şi programare, la Universitatea Tehnică.

gggg

A văzut aproape normal la vârstă fragedă, cu toate că suferea de miopie, apoi clasele I şi II le-a făcut la Şcoala Specială de Slab – Văzători din Timişoara. La vârsta de cinci ani a avut un accident care, se pare, i-a agravat starea şi treptat, şi-a pierdut vederea. A venit la Cluj-Napoca, la o şcoală specială pentru nevăzători şi a absolvit Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere.

 

A creat şi site-ul www.pontes.ro, al organizaţiei cu acelaşi nume, care se adresează nevăzătorilor. Aici clujeanul a implementat o serie de module, administrează forumul şi tot aici se găseşte cea mai mare parte din programele realizate de el.

Tot Emanuel a realizat o bază de date pentru o bibliotecă, precum şi programe care să vină în ajutorul nevăzătorilor sau jocuri, care să îi ajute pe nevăzători să îşi petreacă timpul într-un mod plăcut. Aşa este, de pildă, Pontes Backgammon, un joc care a fost foarte cumpărat în Turcia dar a a juns şi în alte locaţii, precum Statele Unite. Un alt joc este “Vrei să fii milionar”, care nu se adresează doar nevăzătorilor, iar lista ar putea continua.

Nu în ultimul rând, trebuie menţionate şi aşa-numitele “programe unelte”.

“E vorba de aplicaţiile pentru Android, prin care nevăzătoriii pot citi cărţi cu telefonul, cu ajutorul vocii sintetice. Programul ajută la convertirea cărţii într-un format care să fie aplicabil telefonului. Tot pentru telefoane am perfecţionat un sistem prin care se crează hărţi, rute pentru anumite programe de gps, pe care le utilizează nevăzătorii”, a explicat Emanuel Boboiu, pentru Vocea Transilvaniei.

Pe viitor, nu exclude aplicarea pentru un post de programator la o firmă, având în vedere faptul că există nevăzători care lucrează în domeniu.

error: Content is protected !!