Cu câți bani se trăiește ”decent” la noi: „Se poate trăi rezonabil dacă ai 700-800 de euro salariu, dar cu o condiție. Să nu fie în Cluj”

Updated on mai 2, 2024 Cu câți bani se trăiește ”decent” la noi: „Se poate trăi rezonabil dacă ai 700-800 de euro salariu, dar cu o condiție. Să nu fie în Cluj” 1

Tot mai mulți români consideră că viața în țară poate fi decentă, contrar percepției generale. Această perspectivă este susținută de cetățenii care s-au repatriat din state occidentale precum Spania și Italia.

Un exemplu semnificativ este un român care a locuit în Spania timp de opt ani. Deși s-a gândit frecvent la revenirea în România, soția sa, temându-se de dificultățile financiare, l-a determinat să rămână. Cu toate acestea, românul recunoaște că nici Spania nu mai este “ceea ce a fost odată”, evidențiind deteriorarea condițiilor de trai din cauza crizei economice.

Acest caz ilustrează o tendință mai amplă: românii din diaspora încep să reevalueze beneficiile vieții în țară. Salariile decente oferite de companiile românești, combinate cu costul mai mic al vieții, fac din România o opțiune atractivă pentru cei care doresc un trai stabil și confortabil.

„Trăiesc aici de opt ani și cred că a sosit momentul să mă întorc acasă. Au fost ani în care am muncit pe brânci împreună cu soția, copiii au crescut, iar în Spania se trăiește tot mai greu. N-a fost niciodată un paradis aici, dar parcă de când sunt socialiștii la putere și pun șaua pe oameni e tot mai greu pentru spaniolul de rând.

Prețuri mari, taxe mari, inflație. Dar soția se teme că în România va fi și mai greu, deși de câte ori am venit acasă și am fost prin magazine am văzut că la noi e mai scump ca în Spania. De câți bani am avea oare nevoie pentru un trai decent în țară?”, a declarat muncitorul român, citat de ziare.com.

Pe de altă parte, sunt și români care avertizează că în Spania, prețurile la alimentele de bază sunt mai mici decât în România, recunoscută drept țara cu cel mai scăzut nivel de trai din UE, „braț la braț” cu Bulgaria. „Am fost în Spania doar ca turist, dar am mai intrat în supermarketuri și am văzut ca la fel ca în Italia au mâncare mai ieftină ca în România. Salariile sunt clar mai mari în Spania ca la noi, deci oricum ai lua-o nu cred că e o idee bună să te întorci acasă. Rezumând, până și mâncarea e mai scumpă ca în Spania și Italia, gândește-te bine”, a comentat un cetățean.

„Bineînțeles că România e mai scumpă ca Spania, iar aici totul e impredictibil. Aici toate partidele își urmăresc interesul, iar la noi ori că va ieși PSD, PNL sau USR ori AUR, toți sunt o apă și un pământ, niște demagogi cărora nu le pasă deloc de oameni. E sărăcie lucie, cred că știi bine. Sigur că nici Spania nu e o țară bogată, dar parcă totuși…”, l-a completat altul.

În România se poate trăi decent cu 4.000 de lei, dar cu anumite condiții, susține un alt cetățean. „În România încă se poate trăi rezonabil dacă ai 700-800 de euro salariu, dar cu o condiție. Să nu fie în București, Cluj, Brașov sau alte orașe mari unde sunt prețuri mari. Și să nu plătești chirie, să fii proprietar. Dacă aveți o casă aici, merită să vă întoarceți”, a declarat un alt român.

Alții reușesc să încaseze salarii mai mari în România decât în Spania. „Ne-am întors acasă de trei ani, nu e cu nimic mai rău ca în Spania. În Spania luam 2.000 de euro în construcții, aici iau 2.500 de euro. Lucrez la fel de mult, câștig chiar mai bine aici, așa că pentru mine a fost un avantaj”, a mărturisit un internaut. Altul și-a exprimat un punct de vedere similar. În România și Spania e la fel de multă sărăcie, a concluzionat un cetățean. „În Spania e la fel de multă sărăcie ca în România. România, Bulgaria, Grecia, Portugalia și Spania sunt printre cele mai sărace țări. Dacă nu ești leneș și ești dispus să muncești, vei trăi rezonabil aici”.

error: Content is protected !!