Comuna aflată la 2 ore de Cluj unde se va construi cel mai înalt pod suspendat din Europa

Updated on mai 2, 2024 Comuna aflată la 2 ore de Cluj unde se va construi cel mai înalt pod suspendat din Europa 1

Un sat din România are ambiții mari: construirea celui mai înalt pod suspendat din Europa! Proiectul ambițios este susținut de Primăria comunei Parva din județul Bistrița-Năsăud, care speră să revitalizeze turismul local prin această atracție unică.

Podul va avea o înălțime de 200 de metri, depășind cu mult podul din Italia care deține în prezent titlul de “cel mai înalt din Europa”. Primăria a depus deja proiectul la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, solicitând finanțare de 6 milioane de euro, cu o cofinanțare de 2%.

Edilul comunei, Ioan Strugari, este optimist cu privire la șansele de aprobare a proiectului, subliniind rapiditatea cu care a fost depus și punctajul obținut. “Sunt proiecte atipice, unice, la care țin foarte mult, la fel ca și microhidrocentrala”, a declarat Strugari pentru Timp Online.

”Suma pe care o solicităm este de 6 milioane de euro cu o cofinanțare de 2% (120.000 de euro). Este o linie de finanțare deschisă de Agenția de Dezvoltare Nord-Vest, bani puțini, competiție mare, dar am depus cu succes fiindcă s-a luat în calcul și criteriul vitezei cu care au fost încărcate proiectele, iar noi suntem pe locul doi.

Dacă primim finanțare, și eu așa sper, vom avea de făcut o construcție destul de complicată în preajma satului. O astfel de punte, construită într-un sat din Germania, a atras într-un an 500.000 de turiști. Eu nu cred în astfel de minuni, dar fiind unică în România, eu sper că vom atrage 100.000 de turiști. Parva are potențial să primească turiști fiindcă sunt multe case cu etaj goale. Copiii sunt plecați în străinătate, au bani, acasă stau doar părinții, când vor ști că le pot transforma în pensiuni, situația va fi alta. Proiectul acesta are însă puterea de a deschide zona turistică de aici până la Cluj. Ai venit cu avionul la Cluj, te-ai urcat în autocar, ai vizitat zona, te-ai dus mai departe. Cel puțin județul Bistrița-Năsăud se poate dezvolta prin acest proiect. Eu am fost și ghid turistic și știu că Branul s-a dezvoltat enorm datorită unui castel. Dacă nu îl aveau, erau morți”, a mai spus primarul.

Finalizarea construcției este estimată pentru anul viitor, cu condiția obținerii finanțării.

Astfel, comuna Parva, din Bistriţa Năsăud poate avea cel mai înalt pod suspendat din Europa.

“Italia a inaugurat recent un pod desemnat ca fiind cel mai înalt suspendat din Europa, având o înălțime de 175m, în timp ce al nostru se ridică aproape la 200m. Ne rugăm ca să trecem cu bine eligibilitatea și să semnăm contractul de finanțare. Să fie cu ajutorul Domnului!”, a scris pe Facebook primarul comunei Parva, Ioan Strugari.

error: Content is protected !!