Cluj. Peste 20 de cazuri de febră Q la studenți, o boală infecțioasă relativ rară. Medic: „Simptomele prezentate au fost caracteristice bolii, respectiv febră, mialgii (dureri musculare – n.r.), cefalee (dureri de cap – n.r.), transpirații, tuse. Nu am avut…”

Updated on septembrie 11, 2019 Mai mulți studenți de la Medicină Veterinară s-au îmbolnăvit de Febră Q, o boală infecțioasă relativ rară, care se aseamănă cu gripa

În lunile mai-august, în județul Cluj au fost înregistrate 23 de cazuri de Febră Q, o boală infecțioasă relativ rară, cu simptome apropiate de cele ale gripei. Cei mai mulți bolnavi sunt studenți la Medicină Veterinară, dar nici o instituție sau autoritate nu a comunicat publicului larg existența focarului de infecție.

Cluj. Peste 20 de cazuri de febră Q la studenți, o boală infecțioasă relativ rară. Medic: „Simptomele prezentate au fost caracteristice bolii, respectiv febră, mialgii (dureri musculare – n.r.), cefalee (dureri de cap – n.r.), transpirații, tuse. Nu am avut...” 1
(foto arhiva)

Surse G4Media.ro spun că studenții nu au fost informați la timp cu privire la existența focarului de infecție. „Studenții nu au fost anunțați, informațiile despre posibila infecție au circulat «pe surse», între studenți, fără ca facultatea să fi venit cu o înștiințare oficială, prin care să îi anunțe despre pericolele la care se supun sau să le recomande seturile de analize corespunzătoare”, afirmă persoane familiare cu subiectul.

Sursa de infecție au constituit-o clinicile veterinare care funcționează pe lângă Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, ne-a declarat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, dr. Mihai Moisescu-Goia.

„Focarul a fost, nimeni nu-l contestă. Au fost dacă nu mă înșel 12 cazuri, și 23 confirmate la laborator, adică posibile, dar care nu s-au consumat”, a menționat șeful DSP Cluj. Acesta a adăugat că microbul care a cauzat infecția provine de la animale care au fost tratate la clinicile veterinare de la facultatea de Medicină Veterinară. „[A fost vorba de] un animal care avea boala și cineva care nu a respectat procedura de curățenie și dezinfecție. Ei acolo animale bolnave. Dacă au aplicat măsurile pe care le-am dispus, totul e rezolvat”, a mai spus Moisescu-Goia.

Majoritatea cazurilor de febră Q s-au înregistrat la studenți ai Facultății de Medicină Veterinară, dar și la angajați. Primul caz de febră Q a fost confirmat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca în 14 mai, iar cel mai recent în 20 august, potrivit informațiilor transmise de dr. Violeta Briciu, directorul medical al spitalului. „Simptomele prezentate au fost caracteristice bolii, respectiv febră, mialgii (dureri musculare – n.r.), cefalee (dureri de cap – n.r.), transpirații, tuse. Nu am avut internați pacienți cu complicații de tip encefalită sau afectare cardiaca”, a precizat aceasta.

Conform unei informări redactate de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), febra Q este o boală „zoonotică”, adică una ce vizează animalele și poate afecta și omul, mai ales pe cei care desfășoară activități ce implică contactul cu animalele și/sau produsele acestora. De obicei, infecția poate apărea ca urmare a inhalării/ingerării bacteriei (sub formă de spor), din particulele de praf contaminate. Bălegarul sau urina precum și subproduse animaliere cum ar fi pielea, lâna sau blana pot constitui sursă de infecție.

Febra Q este rar întâlnită la om, chiar și în rândul fermierilor. Majoritatea persoanelor care sunt infectate nu prezintă simptome sau prezintă semne foarte ușoare ale bolii, formele grave fiind întâlnite foarte rar. Simptomele apar la 2-3 săptămâni de la expunere și constau în semne asemănătoare gripei, cu febră prelungită, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și, ocazional, pneumonie sau alte complicații. Unele persoane pot prezenta o formă cronică a bolii, cu simptome ce persistă mai mult de șase luni.

error: Content is protected !!