La Cluj Napoca a avut loc ”Olimpiada prăjiturilor”. Elevii clasați pe podium au intrat în lotul național

Updated on aprilie 14, 2024 La Cluj Napoca a avut loc ”Olimpiada prăjiturilor”. Elevii clasați pe podium au intrat în lotul național 1

Singura școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie și ciocolaterie, a găzduit sâmbătă, la Cluj-Napoca, ”Olimpiada prăjiturilor”, la care s-au întrecut elevi, viitori brutari și cofetari.

Elevii clasați pe podium au intrat în lotul național, iar unul dintre ei va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024, în luna septembrie. Elevii au avut patru ore la dispoziție pentru pregătirea preparatelor.

“Această competiție este dedicată tinerilor care sunt pasionați de brutărie, cofetărie și patiserie. Este dedicată școlilor de profil din România și are ca scop participarea României la WorldSkills Lyon”, a spus managerul de proiect, Simona Păcurar.
“Prima școală am deschis-o în septembrie 2020, imediat după pandemie în Tărtășești. Am început cu 17 elevi. Patru ani mai târziu avem 93 de elevi în program, avem și o primă generație care a absolvit anul trecut. Opt elevi care sunt foarte pregătiți de a urma o carieră în domeniul cofetăriei”, a spus Andreea Ciocănesc, organizator, citată de antena3.ro.

Câștigătorii podiumurilor, locurile 1, 2 și 3 vor forma lotul național al României. Jurizarea s-a făcut pe tot parcursul actului de gătire.

“Sunt niște criterii internaționale în care noi urmărim de la normele de lucru la dificultatea și cum au pus în practică până la gustul produsului pe care îl vom degusta la final”, a spus maestrul cofetar Flavian Dobre.

Elevii au fost încurajați de profesorii care i-au pregătit de-a lungul timpului pentru competiție. “Ne-am pregătit mult, să sperăm că suficient de mult. Elevii sunt foarte conștiincioși, și-au dat silința. Să te pregătești pentru etapa națională e provocator”, a spus profesorul Bordean Evelina.

Natalia este cea care a câștigat olimpiada națională de prăjituri după ce s-a pregătit aproape 2 luni. “Nu mă așteptam, dar e bine! A fost greu și au fost foarte multe emoții. Cel mai greu a fost să fac cojile de tarte”, a spus câștigătoarea Matei Natalia.

În septembrie, România va concura la Lyon.

error: Content is protected !!