(Video) Canionul Râpa Roșie cu priveliști spectaculoase primăvara. E unic în Europa și se află la o ora jumătate de Cluj

Updated on aprilie 25, 2024 (Video) Canionul Râpa Roșie cu priveliști spectaculoase primăvara. E unic în Europa și se află la o ora jumătate de Cluj 1

Canionul Râpa Roșie, cunoscut și sub numele de “Micul Canion” al României, este o rezervație geologică care se întinde pe o suprafață de aproximativ 10 hectare, la o altitudine între 300 și 425 de metri. Canionul este unic în Europa și este unul dintre cele mai spectaculoase monumente naturale din  România.

Râpa Roșie se află în Apuseni, la aproximativ 4 kilometri de orașul Sebeș, jud. Alba, la 130km de Cluj, la 210 km de Brașov și 69 km de Sibiu. Canionul iese în evidență prin culoarea roșiatică a peretelui „brăzdat”. Conform datelor, pereții Canionului au înălțimi de aproape 100 de metri, cea mai înaltă culme a Canionului Râpa Roșie are peste 500 de metri. Se crede că acest basorelief este alcătuit din mai multe piramide și coloane etajate, care formează un microrelief, informează playtech.ro.

Râpa Roșie este cu adevărată copleșitoare, pentru că este formată din formațiuni specifice de eroziune și șiroire care dau peisajului un aspect impozant, precum și o floră particulară, cu multe elemente rare și endemice.

Este asemănată cu Grand Canyon din America
De cele mai multe ori, Râpa Roșie este asemănată cu Grand Canyon din SUA! Datorită pantei mari și a lipsei vegetației de acolo, apa de șiroire, prăbușirile și alunecările au creat un relief senzațional. În mare parte, Canionul este reprezentat prin turnuri, coloane, obeliscuri, contraforturi și piramide de pământ, care împreună cu culoarea roşie, cărămizie, violacee îi dau un aspect impresionant.

De asemenea, la poalele rezervaţiei Râpa Roşie, în terenul mlăştinos al albiei Secaşului, a fost descoperit scheletul fosilozat al unui dinozaur carnivor – „Velociraptor”, supradenumit „Balaurul bondoc”, datorită formei asemănătoare a unui curcan. Conform oamenilor de ştiinţă balaurul a trăit acum 68-74 milioane de ani.

Tot la Râpa Roșie se află și „Papucul”, un mare platou cu pajişte parcă decupat în formă de pantof, unde accesul e periculos dar de pe culmea căruia obţii privelişti minunate, şi „Gaura Hoţilor” , despre care a auzit aproape toată lumea din zona Sebeșului. De fapt, este o grotă săpată în roca nisipoasă a râpei, unde se găsesc nume scrijelite încă din secolul al XIX-lea şi care ascunde tot soiul de legende cu hoţi și haiduci.

error: Content is protected !!