Primarul Emil Boc îi apără pe românii din Marea Britanie. Emil Boc: „In sedinta Plenara a Comitetului European al Regiunilor am avut o interventie pe subiectul “Brexit” si, in special, pe situatia cetatenilor romani aflati in Marea Britanie si a celor britanici aflati in Romania. Am subliniat faptul ca …”

Updated on decembrie 7, 2018 Primarul Emil Boc a avut o intervenție în Plenul Comitetului European al Regiunilor, în prezența Comisarului Michel Barnier ( negociator – sef Brexit), pe tema situației cetățenilor români din Marea Britanie după Brexit.

 

Emil Boc: „In sedinta Plenara a Comitetului European al Regiunilor am avut o interventie pe subiectul “Brexit” si, in special, pe situatia cetatenilor romani aflati in Marea Britanie si a celor britanici aflati in Romania.

Primarul Emil Boc îi apără pe românii din Marea Britanie. Emil Boc: „In sedinta Plenara a Comitetului European al Regiunilor am avut o interventie pe subiectul “Brexit” si, in special, pe situatia cetatenilor romani aflati in Marea Britanie si a celor britanici aflati in Romania. Am subliniat faptul ca ...” 1

Am subliniat faptul ca iesirea Marii Britanii din UE reprezinta un esec al tuturor, iar ceea ce putem face acum este sa limitam consecintele negative si sa prevenim un alt “ exit”. Acordul negociat de Comisarul Barnier reprezinta “ the best deal possible “ si speram ca Marea Britanie sa ratifice in Parlament Acordul pentru a preveni accentuarea efectelor ale Brexit-lui.
Marea Britanie trebuie sa ramana aliatul, partenerul si prietenul
Europene.

Potrivit declaratiilor comisarului european Michel Barnier, sunt 4.5 milioane de cetateni europeni afectati de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ( 3 milioane de cetateni europeni locuind in Marea Britanie si 1.5 milioane de cetateni britanici locuind in tarile din Uniunea Europeana). Scenarii avute in vedere:

A. In cazul in care Marea Britanie va ratifica in Parlament ( in 11 decembrie) Acordul Brexit ( deja aprobat de Consiliul European) atunci vom avea urmatoarele consecinte:
– Acordul de retragere protejeaza cetatenii Uniunii Europene care locuiesc in Marea Britanie si pe cei britanici care locuiesc in Uniunea Europeana la sfarsitul perioadei de tranzitie. Perioada de tranzitie este de 21 de luni, adica din 30 martie 2019 pana in 31 decembrie 2020). Cetatenii Uniunii Europene care vor sosi in Marea Britanie in perioada de tranzitie vor beneficia de exact de aceleasi drepturi si vor avea exact aceleasi obligatii conform acordului de retragere ca persoanele care au sosit in UK inainte de 30 martie 2019.

Cetatenii Uniunii Europene si membrii familiilor acestora (carora li se aplica Acordul Brexit) pot sa locuiasca, sa lucreze sau sa studieze in continuare ca pana in prezent.
B. In cazul in care Marea Britanie nu aproba acordul Brexit, nu va exista nicio perioada de tranzitie, iar legislatia UE va inceta sa se aplice pentru Marea Britanie incepand cu data de 30 martie 2019 ( scenariul “ niciun acord” , no deal);
In aceasta situatie nu va exista nicio dispozitie specifica pentru cetatenii UE din Anglia sau pentru cetatenii britanici din Uniunea Europeana.

In concluzie: daca Marea Britanie va ratifica in decembrie Acordul Brexit atunci vom avea iesirea Marii Britanii din Uniunea European, dar in conditii previzibile si cu efecte negative, relativ, sub control. Daca Marea Britanie nu ratifica Acordul Brexit atunci vom avea o iesire a Marii Britanii din Uniune Europeana fara Acord, ( in 30 martie 2019) cu deschiderea unei perioade de incertitudini si situatii imprevizibile, inclusiv cu reintroducerea vizelor pentru a intra in Marea Britanie sau pentru a intra in Uniunea Europeana. Sa speram ca intelepciunea va prevala si vom avea un Acord.

error: Content is protected !!