Cluj: 4,400 noi locuințe programate să intre pe piața clujeană în 2018. Multe apartamente sunt cumpărate cash, fără credite la bancă

Updated on martie 20, 2018 Aproximativ 4.400 de locuinte ar urma sa fie finalizate in acest an in Cluj – Napoca si imprejurimi, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Transilvania.

Datele companiei arata ca in acest moment se afla in constructie in oras aproximativ 2.550 de locuinte, un numar similar cu cel inregistrat in 2017.

Cluj: 4,400 noi locuințe programate să intre pe piața clujeană în 2018. Multe apartamente sunt cumpărate cash, fără credite la bancă 1

Acestora li se adauga aproximativ 800 de locuinte aflate in dezvoltare in Floresti, unde in ultimii 10 ani s-au livrat peste 16.000 de noi locuinte, potrivit statisticilor oficiale. Restul de locuinte pana la totalul estimat spre livrare in acest an va fi reprezentat de unitati care trebuiau initial livrate anul anterior.

”Cluj – Napoca ramane a doua piata rezidentiala din Romania si isi continua cresterea, desi o temperare semnificativa a majorarii preturilor este de asteptat pentru acest an. Cererea ramane insa la un nivel ridicat, in principal ca urmare a dezvoltarii economice accelerate pe care orasul o inregistreaza, cumparatorii find de asemenea mai putin dependenti de finantare bancara, o pondere semnificativa a tranzactiilor fiind incheiate fara accesarea unui credit”, afirma Anamaria Burca, managing partner al Coldwell Banker Transilvania.

De asemenea, salariul mediu in Cluj – Napoca a depasit 550 de euro lunar, al doilea la nivel national dupa regiunea Bucuresti – Ilfov, factor care a impulsionat de asemenea cererea. Astfel, absorbtia locuintelor finalizate in oras si imprejurimi in 2017 s-a mentinut la un nivel ridicat si in 2017, de peste 90% pe perioada constructiei proiectelor rezidentiale.

Continuarea dezvoltarii segmentelor IT&C, research & development, automotive si industrial vor reprezenta in continuare factori de impulsionare a evolutiei pozitive a pietei rezidentiale din Cluj – Napoca, in timp ce cresterea semnificativa a preturilor inregistrata in ultimii trei ani, dificultatile intampinate in acordarea autorizatiilor de construire si majorarea dobanzilor coroborata cu diminuarea fondurilor pentru finantari prin Prima Casa pot reprezenta factori de risc pe termen mediu si lung.

Coldwell Banker Transilvania este biroul local din Cluj – Napoca al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Romania, compania cu cea mai extinsa activitate pe segmentul rezidential. Coldwell Banker Transilvania este consultantul si agentul ansamblurilor rezidentiale Grand Hill Residence si Belle Ville.

error: Content is protected !!