Fabrica de 50 de milioane de euro din Cluj va produce prima cutie de medicamente. Are o capacitate de 160 de milioane de cutii de medicamente anual

Updated on aprilie 17, 2024 Fabrica de 50 de milioane de euro din Cluj va produce prima cutie de medicamente. Are o capacitate de 160 de milioane de cutii de medicamente anual 1

Grupul Stada este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa farma din Germania, care a intrat în România printr-o subsidiară în 1992. Germanii de la grupul Stada, care construiesc la Turda, judeţul Cluj, o fabrică de medicamente, cu o capacitate de 160 de milioane de cutii de medicamente anual, vor produce prima cutie de medicamente în octombrie anul acesta în noua unitate.

„Suntem în grafic cu construcţia şi vom produce în octombrie 2024 prima cutie de medicamente, asta înseamnă că în doi ani de când am început construcţia vom avea o fabrică funcţională. Fabrica are o capacitate de 160 de milioane de unităţi (cutii de medi­camente). 80% din producţie va fi destinată exportului“, a spus Mihai Fugarevici, director general al Stada România, citat de Ziarul Financiar.

Fabrica de medicamente este prima investiţie de această anvergură (investiţie de peste 50 mil. euro) făcută de la zero în România de la Revoluţie încoace. Aproape jumătate din sumă, respectiv 21 mil. euro, provine dintr-un ajutor de stat. Noua unitate de producţie şi ambalare va cuprinde iniţial 9 linii tehnologice de ultimă generaţie pentru produse în doză solidă (capsule şi tablete), dintre care primele 3 linii au sosit deja şi sunt în curs de calificare. Cu o capacitate maximă de peste 160 milioane cutii produs farmaceutic pe an, fabrica de la Turda va fi una dintre cele mai moderne facilităţi  de producţie din Europa. Suprafaţa totală a unităţii este de aproximativ 30.000 mp şi permite o extindere rapidă a liniilor de producţie până la un număr de 12. Întreaga suprafaţă a terenului achiziţionat este de 100.000 mp şi permite de asemenea, o dezvoltare ulterioară a facilităţilor de producţie, prin construcţia unor noi clădiri, în funcţie de cererea pieţei şi raportat la nevoile de dezvoltare continuă a companiei.

Produsele finite din unitatea din Turda – atât medicamentele eliberate pe bază de reţetă, cât şi produse farmaceutice eliberate fără prescripţie medicală – sunt destinate să deservească cu preponderenţă România si pieţele din Europa, în care grupul Stada îşi desfăşoară operaţiunile, informează news.ro.

Fabrica de la Turda va avea panouri fotovoltaice şi fi prima unitate paperless pentru fluxul intern de informaţie, din Grupul Stada.

“Această investiţie nu este doar despre construcţia unei fabrici, ci despre crearea de noi oportunităţi profesionale pentru turdeni. Odată cu deschiderea fabricii, vor fi şi numeroase locuri de muncă, oferind comunităţii noastre şansa de a se dezvolta. Suntem cu toţii nerăbdători să vedem fabrica de medicamente începându-şi activitatea în 2024”, a declarat Cristian Matei, primarul oraşului Turda.

Stada România este parte integrantă a grupului STADA Arzneimittel AG si este prezentă pe piaţa din România din anul 1992, activând prin intermediul a doua entităţi Stada M&D şi Stada Hemofarm (laborator specializat în testarea produselor întregului grup Stada, situat în Timişoara).

Stada oferă pacienţilor atât medicamente inovative, generice, produse farmaceutice de înaltă specializare (biosimilare), cât şi produse fără prescripţie medicală (Customer Health Care). La nivelul anului 2022, Stada România a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de peste 247 milioane lei, în creştere cu 37% faţă de 2021, când a realizat afaceri de 180,1 milioane lei. (incluzând vânzările asimilate ale produselor WALMARK, ce au fost integrate în portofoliu după cumpărarea acestei companii în anul 2019), plasându-se astfel în top 10 producători de medicamente generice.

error: Content is protected !!