Tinerii care au provocat incendiul de la Iulius Mall trebuie să plătească daune de 1,1 milioane lei către Auchan

Updated on martie 4, 2024 Tinerii care au provocat incendiul de la Iulius Mall trebuie să plătească daune de 1,1 milioane lei către Auchan 1

Judecătoria Cluj-Napoca a venit cu o decizie în privința celor doi tineri găsiți vinovați de declanșarea incendiului de la Iulius Mall din decembrie anul trecut. Sentința constă în aplicarea măsurii educative a asistării zilnice timp de 6 luni, participarea obligatorie la un curs de formare profesională, și interdicția de a comunica între ei, toate acestea ca urmare a comiterii infracțiunii de distrugere.

De asemenea, cei doi au fost obligați să plătească suma de 1,1 milioane de lei către Auchan, în mod solidar cu propriile mame. Hotărârea judecătorilor poate fi contestată prin intermediul unui apel. În perioada cuprinsă între 14 decembrie și data pronunțării instanței la 1 martie, ambii tineri au fost în arest la domiciliu, informează Monitorul de Cluj.

Pe 9 decembrie 2023, cei doi tineri s-au deplasat în parcarea supraterană a complexului comercial Iulius Mall, de unde au aruncat în depozitul exterior al magazinului Auchan petarde, care au produs un incendiu, prin aprinderea materialelor depozitate în acel loc. Mai exact, 150 de metri pătrați din fațada exterioară a centrului comercial au fost degradați, zece geamuri de tâmplărie PVC și două uși au fost distruse.

De asemenea, s-au degradat reflectoarele de pe fațadă, gardul împrejmuitor din proximitatea incendiului și o mașină unde o parte din plastice s-au topit.

După izbucnirea incendiului, cei doi au fugit, iar ulterior, pompierii au intervenit, dar nu înainte de evacuare a complexului comercial. Inculpații au recunoscut în fața judecătorilor că nu au vrut să provoace un incendiu, ci doar să se distreze.

„Ca urmare, instanţa a constatat că inculpaţii au comis infracţiunea cu intenţie indirectă, căci au prevăzut posibilitatea ca acele produse inflamabile – carton, paleţi – să se aprindă de la artificiile cu flacără, scântei pe care le aruncau către ele şi au acceptat această urmare”, a arătat instanța în motivarea deciziei.

Activitatea centrului comercial nu a fost afectată de incendiul produs în spațiul exterior.

„În seara zilei de sâmbătă, 9 decembrie 2023, un incendiu a izbucnit la depozitul de marfă al hipermarketului, situat în exterior, în partea din spate a centrului comercial, inaccesibilă publicului larg. Echipajele de pompieri au intervenit prompt la faţa locului pentru izolarea incendiului şi lichidarea acestuia. Nicio persoană nu a fost rănită, iar activitatea mall-ului, pe parcursul incidentului, s-a desfăşurat normal, hipermarketul fiind evacuat.

Implementăm măsurile recomandate de autorităţile abilitate, urmând ca duminică dimineaţă activitatea mall-ului să se reia conform programului obişnuit cu clienţii. Urmează ca autorităţile competente să stabilească circumstanţele şi cauzele exacte ale incendiului.

Iulius Mall Cluj este dotat cu echipamente moderne din punct de vedere al securităţii la incendiu, atât în ceea ce priveşte detecţia, semnalizarea şi alarmarea, cât şi în ceea ce priveşte instalaţiile de stingere a incendiilor. Iulius Mall dispune de: rezerve de apă, reţea de hidranţi exteriori, staţii de pompe, instalaţii de hidranţi interiori, instalaţii de stingere tip sprinkler şi tip drencer, instalaţii de desfumare, stingătoare de diferite tipuri, precum şi celelalte instalaţii şi mijloace specifice”, a transmis la momentul incendiului Iulius Mall Cluj.

error: Content is protected !!