Clujul tot mai scump. Cea mai mare majorare a prețurilor la apartamente din țară

Updated on mai 6, 2022 Apartamentele au continuat să se scumpească în majoritatea orașelor importante din țară în luna aprilie, în principal din cauza prețurilor la materialele de construcție. Cea mai mare creștere, de 3,5%, s-a întregistrat la Cluj-Napoca.

Pe parcursul lunii aprilie 2022, prețurile locuințelor au consemnat o evoluție pozitivă. Astfel, suma medie solicitată la nivel național pentru un apartament s-a majorat cu 3,2%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, de la 1.654 la 1.707 de euro pe metru pătrat util.

Clujul tot mai scump. Cea mai mare majorare a prețurilor la apartamente din țară 1

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, când o asemenea unitate locativă avea o valoare de listare de 1.396 de euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu 22,3% mai mare, informează mediafax.ro.

În marile orașe ale țării au avut loc, în aprilie, atât evoluții pozitive, cât și negative ale pretențiilor vânzătorilor, în cea dintâi categorie încadrându-se Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța și Iași. Singurul centru regional care a înregistrat evoluții negative este Timișoara. Tendința descendentă a prețurilor din acest oraș a fost dictată de scăderile înregistrate atât pe piața rezidențială nouă, cât și pe cea veche.

„Prețurile apartamentelor au continuat să crească în aprilie din cauza creșterii costului de construcție pe fondul scumpirii materialelor. În același timp, cererea a înregistrat o creștere de 11% și se apropie de valorile înregistrate înainte de declanșarea conflictului ucrainean.

Observăm de asemenea o creștere a interesului investițional, dar și a tranzacțiilor cash, rezidențialul fiind astăzi considerat un instrument cu potențial ridicat de protecție împotriva inflației. De asemenea, ne așteptăm în perioada următoare la o consolidare a pieței chiriilor”, a precizat Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro.

Cele mai mari prețuri, dar și cea mai mare majorare s-a întregistrat în Cluj-Napoca.

Astfel, la fel ca martie, așteptările vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca s-au majorat și în aprilie. De data aceasta cu 3,5%.

Prețurile apartementelor se situează, în prezent, la o medie de 2.411 de euro pe metru pătrat util, comparativ cu 2.330 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui martie, potrivit imobiliare.ro.

Prețurile s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate: locuințele vechi s-au apreciat cu 1,4%, de la 2.278 la 2.310 de euro pe metru pătrat util, iar cele noi cu 4,6%, de la 2.369 la 2.478 de euro pe metru pătrat.

Spre comparație, în București, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat cu 2,7% luna trecută, de la o medie de 1.648 de euro pe metru pătrat util la finele lui martie, la 1.692 de euro pe metru pătrat util la sfârșitul lui aprilie.

Cele două segmente de piață analizate au avut, însă, un ritm diferit de evoluție: apartamentele vechi s-au apreciat ușor cu 0,6% (de la 1.592 la 1.602 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite au consemnat o creștere mai accelerată, respectiv de 4,1% (de la 1.761 la 1.833 euro pe metru pătrat).

În Brașov, per ansamblu, s-a înregistrat doar o ușoară creștere de 0,3% a prețurilor apartamentelor, de la 1.556 de euro pe metru pătrat util, la 1.560 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui aprilie.

În Constanța, apartamentele scoase la vânzare în aprilie au consemnat, per ansamblu, o creștere de 1,7%, de la 1.451 la 1.475 de euro pe metru pătrat util.

error: Content is protected !!