(Last Updated On: September 28, 2017)

Situația de la Aeroportul Cluj escaladează pe zi ce trece. Consiliul Județean este acuzat de directorul David Ciceo că pune în pericol activitatea Aeroportului. Șeful CJ, Alin Tișe spune că acestea sunt „declarații iresponsabile”. Cu, călătorii, cum rămâne?

David Ciceo, director Aeroportul Cluj, citat de Monitorul de Cluj:  „Noi am cerut revocarea în parte, doar anumite aspecte sunt nelegale. Este prevăzut în această hotărâre ca în data de 17 octombrie, CA să preia activitatea executivă. În data de 17 octombrie, ora 00.00 aeroportul nu mai are conducere calificată conform cu regulamentul european 139.

Aeroportul Cluj. NEBUNIE! Directorul David Ciceo: „Pot fi tragedii mai mari decât la Colectiv ... Este posibil ca din data de 17 octombrie să nu mai zboare niciun avion pe Cluj”. Se pregătesc proteste? 1

Acest regulament este mai important decât orice lege românească. Stabileşte în mod imperativ competenţele şi calificările necesare astfel încât siguranţa să nu fie pusă în pericol. Dacă rămâne în vigoare această hotărâre, este posibil ca din data de 17 octombrie să nu mai zboare niciun avion pe Cluj.

Pentru că nu există o conducere executivă calificată conform competenţelor. Avem semnale în acest sens de la companiile aeriene. Membrii CA nu au competenţele necesare. Spiritul OUG 109 este performanţă, continuitate. Nu este suspendarea sau anularea contractelor individuale de muncă.

Contractul meu de mandat este în vigoare până la organizarea unui nou concurs, bineînţeles că voi participa la concurs, iar contractele directorilor de la aeroport sunt pe perioadă nedeterminată. În niciun caz nu pot fi anulate aceste contracte. În aviaţie noi avem program non stop.

Nu văd posibil ca membrii CA să se întrunească în 17 octombrie la ora 00.00 să ia nişte decizii. Dacă rămâne această hotărâre, la acea dată şi la acea oră se închide activitatea pe aeroport. Deja s-a tulburat major activitatea. Urmează să anunţăm toate autorităţile statului despre această tulburare majoră.

Vrem să fie conştienţi şi clujenii că există un pericol real. Ne vom face munca ca să evităm o tragedie. Pot fi tragedii mai mari decât la Colectiv. Noi am demonstrat că putem face faţă oricăror situaţii”.

Replica a venit pe Facebook de la președintele CJ, Alin Tișe: „Consiliul Județean condamnă ferm declarațiile iresponsabile făcute de către conducerea Aeroportului, în sensul că, dacă din data de 17.10.2017 încetează conform legii mandatul directorului general, se pune în pericol siguranța aviației și a populației.

Mandatele directorilor generali încetează în virtutea legii și a hotărârii Consiliului Județean la fel ca mandatele actualului consiliu de administrație (CA). Afirmațiile false că noul CA va numi director o persoană care nu îndeplinește condițiile legale și, astfel, vor cădea avioanele și se pune în pericol traficul, sunt inadmisibile.

Afirmațiile iresponsabile ale directorului că din data de 17.10.2017 ora 0, când încetează mandatul său, pot cădea avioane întrucât nu mai ocupă funcția de director general, sunt halucinante. Conducerile aeroporturilor din țară au fost schimbate de nenumărate ori, cum este și cazul Aeroportului Otopeni, fără ca siguranța aviatică să fie pusă în pericol.

Ca urmare a nemulțumirii cauzate de decizia Consiliului Județean Cluj privind încetarea mandatului de director al domnului David Ciceo, acesta încearcă să genereze o stare conflictuală cu Consiliul Județean, încercând să atragă în demersul său mai multe instituții precum:

  • Consiliul Internațional al Aeroporturilor pe a cărui conducere încearcă să o influențeze astfel încât să sancționeze public decizia Consiliului Județean Cluj
  • Autoritatea Aeronautică Civilă, entitate la nivelul căreia se fac presiuni pentru a semnala public decizia CJC sub pretextul că această hotărâre pune în pericol securitatea aeronautică
  • Angajații celorlalte regii din subordinea Consiliului Județean Cluj în cazul cărora s-a luat o decizie similară

În data de 25.09.2017 directorul Aeroportului a convocat o ședință cu toți angajații, dezinformându-i și manipulându-i cu scopul de a-i determina să iasă în stradă și să protesteze public pentru ca el să își mențină funcția. Intoxicarea făcută la Aeroport cum că angajații își vor pierde locurile de muncă, că vor fi dați afară și că Aeroportul se închide reprezintă o manipulare ordinară făcută de directorii Aeroportului care vor răspunde pentru aceasta conform legii. Instigarea angajaților la a protesta împotriva Consiliului Județean care a investit sute de milioane de euro în Aeroportul care le-a oferit aceste locuri de muncă este un fapt regretabil.

Avertizăm în mod public conducerea Aeroportului să renunțe la manipulări și la propagarea unor informații false în spațiul public întrucât Aeroportul este o instituție publică care nu se confundă cu o persoană. Astfel, aplicarea unei legi nu poate duce la bulversarea activității aeroportuare.

Consiliul Județean Cluj își menține punctul de vedere prin care arată că este nevoie de organizarea unor concursuri la toate regiile aflate în subordine iar, până la realizarea acestuia, CA va putea delega aceste atribuții unor persoane, nemembre CA, care îndeplinesc prevederile OUG 109/2011”.