Medicii din Cluj spun că situația actorului este gravă. „E o situație gravă, da”, a precizat directorul medical al Institutului Inimii, Adrian Molnar

Updated on mai 8, 2024 Medicii din Cluj spun că situația actorului este gravă. „E o situație gravă, da”, a precizat directorul medical al Institutului Inimii, Adrian Molnar 1

Medicii de la Institutul Inimii din Cluj au explicat, miercuri, într-o conferință de presă, că actorul Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, are o infecție generalizată în organism, septicemie, astfel că situația sa este gravă, fiindu-i pusă viața în pericol. Medicii au precizat că protezele din organism mențin focare secundare de infecție, care nu pot fi tratate cu antibiotic. Din acest motiv, la Cluj i-au fost scoase lui Florin Piersic sondele de la stimulatorul cardiac de la inimă, implantat în urmă cu 15 ani, iar la București urmează scoaterea protezei de la genunchi.

„E o situație gravă, da”, a precizat directorul medical al Institutului Inimii, Adrian Molnar. Întrebat dacă viața actorului este pusă în pericol, medicul a răspuns afirmativ. Potrivit medicilor, Florin Piersic poate rămâne câteva săptămâni fără stimulator cardiac, timp în care speră să poată fi vindecat de infecția generalizată din organism, informează g4media.ro.

Managerul Institutului Inimii din Cluj, Florin Crișan, și directorul medical, Adrian Molnar, au precizat că Florin Piersic a ajuns în jurul datei de 17 aprilie la Spitalul Militar din Cluj cu infecție generalizată în organism, care se extinsese în corp de la genunchi, unde a fost localizată inițial.

Având în vedere că infecția a afectat și inima actorului, unde avea implantat un stimulator cardiac, medicii de la Spitalul Militar au considerat că este indicat ca Florin Piersic să fie transferat la Institutul Inimii. În 29 aprilie, Florin Piersic a fost adus la Institutul Inimii, unde s-a constatat prezența unor infecții la sondele din stimulatorul cardiac care i-a fost implantat în urmă cu 15 ani.

„Nu s-a impus o intervenție chirurgicală imediată. Am evaluat situația, după ce făceam încărcarea cu antibiotice să facem intervenție să scoatem sondele”, a precizat medicul Adrian Molnar. Inițial, fiind mulțumit de modul în care este tratat la spitalul militar, Florin Piersic a dorit să rămână internat tot acolo, însă a doua zi medicii de la spitalul militar au considerat că este mai indicat să fie transferat la Institutul Inimii, actorul fiind de acord cu acest lucru.

S-a realizat transferul. La Institutul Inimii s-a continuat tratamentul cu antibiotice și a fost transferat la Terapie Intensivă nu pentru că avea nevoie de îngrijire ATI, ci pentru a fi mai bine izolat, a mai explicat medicul.

„Evoluția a fost lent favorabilă”, a precizat Adrian Molnar.

Medicul cardiolog Horia Roșianu a precizat că el se afla în concediu cu familia în Germania, dar a fost ținut permanent la curent cu evoluția stării lui Florin Piersic. Medicul Roșianu este cel care i-a implantat stimulatorul cardiac în urmă cu 15 ani și care a explicat că, în situația actuală, era necesar să fie extrase sondele acestuia, dar că intervenția nu trebuia realizată foarte rapid.

„Situația era a unui pacient cu o septicemie, cu o infecție generalizată în sânge, cu tratament antibiotic complex și cu particularități: două zone protetice – proteza de la genunchi și sondele stimulatorului cardiac din inimă. Se știe că zonele protetice nu au imunitate. Un principiu general este de a extrage toate materialele protetice pentru ca antibioticul să poată să acționeze. Extragerea protezei de la genunchi nu intră în competențele noastre. Din nefericire, eu eram în vacanță în Germania. În permanență am fost ținut la curent cu evoluția și situația medicală a dlui Florin Piersic.

În fața unei sonde infectate, primul lucru nu e o acțiune isterică de a te repezi și a scoate repede sonda, ci de a efectua un tratament antibiotic bine țintit și de a pregăti cu minuțiozitate intervenția. (…) În România există două centre care fac de rutină aceste intervenții – în București la spitalul Floreasca și la Cluj. Avem peste 130 de sonde extrase în timp fără nicio complicație majoră. (…) În noaptea de vineri spre sâmbătă, ne-am întors în țară ca familie, sâmbătă dimineață făcând o ședință de lucru multidisciplinară, concluzia a fost foarte clară: trebuie îndepărtate focarele secundare de infecție – proteza de genunchi și sondele de la inimă. Am decis să facem această manoperă după ce ne-am blindat cu o echipă extrem de bine formată – până duminică dimineață am reușit să strângem o echipă de 11 colegi.

În 45 de minute procedura a fost efectuată, timpul efectiv de extragere din inimă a sondelor a fost de 3 minute, timp record. Procedura s-a desfășurat fără niciun fel de complicații”, a explicat medicul Horia Roșianu.

 

error: Content is protected !!