Cluj: 40 de persoane mușcate de căpușe!

Updated on mai 17, 2016 Sezonul cald vine și cu câteva pericole pentru cei care ies la iarbă verde în pădurile de la marginea orașului. Până acum aproape 40 de persoane din Cluj s-au prezentat la urgențe cu mușcături de căpușă.

Căpușa este periculoasă deoarece ea poate cauza apariţia bolii Lyme, denumită și „boala cu 1000 de fețe”, din cauza marii varietăți de simptome pe care le poate dezvolta și care pot duce la confundarea sa cu alte maladii, informează citynews.ro.

Medicii ne sfătuiesc să scoatem căpușa cu o pensetă de îndată ce o vedem, iar dacă observăm anumite reacții advrese să ne prezentăm de urgență la Clinica de Boli Infecțioase.

“Dacă găsim o căpuşă pe piele trebuie să o scoatem cât de repede. Nu trebuie să venim la serviciul de urgențe neaparat. Scoaterea căpușei se face și acasă, cu o pensetă. Dacă ulterior apar semne de boală și mă refer la febră, frisoane, o stare ca la o viroză şi, în plus, o pată roșie la locul înțepăturii, atunci trebuie să ne prezentăm pentru un consult de specialitate”, a declarat dr. Violeta Briciu, medic specialist boli infecțioase la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, pentru citynews.ro

Dacă mergeţi la iarbă verde e bine să evitaţi să fiţi îmbrăcat sumar şi să vă protejaţi extremitățile. Mai mult decât atât se recomandă să nu dormiţi în zone care nu sunt amenajate în acest scop, cum ar fi pe iarbă sau fân. De asemenea, se pot achiziționa de la farmacii brățări sau spray-uri cu substanţe care țin la distanță căpușele.

Primaria Cluj-Napoca ia constant măsuri împotriva acestor dăunători cu ajutorul programelor de dezinsecție și deratizare care se fac o dată pe lună. Mai mult decât atât, pentru a putea ține sub control riscul ca oamenii să fie muşcaţi de căpușe pe domeniul public, aceasta a creat și un sistem de comunicare.

error: Content is protected !!