Pericolul din pui! Șeful ANPC trage un semnal de alarmă despre puii vopsiți: „Îngălbeniți pentru a părea mai buni sunt împănați cu tulpini de salmonela periculoase!“

Updated on martie 27, 2024 Pericolul din pui! Șeful ANPC trage un semnal de alarmă despre puii vopsiți: „Îngălbeniți pentru a părea mai buni sunt împănați cu tulpini de salmonela periculoase!“ 1

Recent, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a tras un semnal de alarmă, avertizând că unii producători vopsesc puii pentru a ascunde carnea de proastă calitate, dar și pentru a le da o culoare mai galbenă, considerată mai atractivă de către unii consumatori.

Problema este cu atât mai gravă cu cât vopseaua utilizată poate conține substanțe chimice periculoase care pot provoca probleme de sănătate. Mai mult decât atât, Horia Constantinescu, președintele ANPC, a atras atenția că la unele ferme s-au descoperit tulpini periculoase de salmonela în carnea de pui. „Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți, împănați cu tulpini de salmonela periculoase”, avertizează șeful ANPC, Horia Constantinescu.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, susține că unii operatori economici vopsesc puii „pentru a ne induce în eroare”. „Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care își vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar și aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată. Acum este forfotă mare în rândurile celor care ar fi trebuit să atragă atenția asupra acestui fenomen. Din nou, se caută argumente disperate pentru a arăta că autoritatea noastră nu ar avea ce să caute pe întreg traseul puilor vopsiți”, a scris Horia Constantinescu, pe pagina sa de Facebook, potrivit adevarul.ro.

Acesta susține că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu aceste produse.

„Interesant este, și vă rog să citiți prospectul, că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii noastre. Dacă adăugăm și ingredientul salmonela, descoperit la unele ferme de către colegii noștri, în condițiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine și un pericol pentru sănătatea noastră. Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de salmonela periculoase”, a transmis Horia Constantinescu.

Șeful ANPC a mai anunțat că miercuri, 27 martie 2024, va trimite informare către absolut toate instituțiile „ce pot verifica cum s-a ajuns în această situație și cine a acoperit adevărul”.

Carne de pui cu Salmonella, la Penny
În urmă cu doar o săptămână, reprezentanții ANPC au anunţat că în mai multe produse de pasăre de la Penny a fost descoperită Salmonella. Comisarii CRPC Bucureşti Ilfov au făcut controale la societatea Rewe Romania S.A. (Penny), atât la depozitul situat în comuna Ştefăneşti, cât şi în două puncte de lucru din municipiul Bucureşti, având suspiciunea infestării unor produse de pasăre cu Salmonella, scrie observatornews.ro.

Au fost prelevate probe de piept de pui cu os şi piele, lot 1041203; ficat de pui Hanul Boieresc, lot 1041203; pui grill Hanul Boieresc, lot 1041103 şi lot 1041203, producător SC Vanbet SRL, localitatea Strâmtura Mitoc, comuna Banca, judeţul Vrancea.

În urma efectuării analizelor de laborator, prin examen microbiologic, s-a confirmat prezenţa Salmonellei, au precizat comisarii ANPC.

“Mă întreb dacă, şi în această situaţie, facem rău menţionând numele produsului şi al producătorului, aşa cum se plâng unele asociaţii patronale. Mă bucur totodată că reuşim să ajutăm Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, desfăşurând în continuare acţiuni pe care aceştia le contestă. Pot înţelege că atât unii, cât şi alţii, nu s-au obişnuit încă cu ideea de transparenţă, chiar dacă aceasta, în unele situaţii, afectează anumite interese financiare, pe care, în opinia mea, le consider meschine în raport cu interesul consumatorilor”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu.

error: Content is protected !!