„Roșiile oltenești” vândute în Cluj sunt de fapt din Italia

Updated on aprilie 27, 2024 „Roșiile oltenești” vândute în Cluj sunt de fapt din Italia 1

Mircea Groza, unul dintre cei mai importanți istorici ai gastronomiei românești, își exprimă nemulțumirea față de etichetarea greșită a roșiilor “oltenești” în piețele din Cluj. Deși provin din soiul Prekos (bulgaro-olandez), ele sunt vândute la prețuri exagerate (35 lei/kg) sub denumirea incorectă de “roșii oltenești”, în timp ce producătorii locali din Oltenia nu au încă roșii de vânzare.

Mircea Groza susține producătorii locali cinstiți și cere verificarea mai riguroasă a calității produselor din piețe, inclusiv a certificărilor “bio”, “organice”, “tradiționale”. De asemenea, pune la îndoială lipsa controalelor privind pesticidele și adaosul de zahăr în produse tradiționale.

„ROȘII OLTENEȘTI” Noi le-am zis așa în vremea când le găseam în piețele din Ardeal aduse chiar de olteni, ei fiind producătorii. Asta era după 2000… Nu le găseai înainte de luna iulie. Erau foarte gustoase și cei care le aduceau se bucurau să termine repede vânzarea deoarece roșiile erau destul de perisabile. Nu erau cantități foarte mari. Unul dintre oltenii care venea an de an în piața din Zalău îmi spunea că familia lui angajează o mașină, „o dubiță”, cu care aduce lăzile cu tomate, aranjate cu grijă, pune ziare între straturi. O parte din lăzi rămâneau la Cluj și celelalte veneau la noi în oraș. După 3 – 4 ani deja ne cunoșteam bine. Mai spre toamnă aduceau și ardei, castraveți, fasole verde și pepeni galbeni.

Unele tomate sunt denumite impropriu „oltenești”. Le zicem așa doar pentru că erau aduse în piețele din Ardeal de producători olteni, teleormăneni etc. Sunt de fapt roșii din soiul „PREKOS”. Acele roșii „țuguiate”. Am văzut ieri într-un magazin de pe strada mea aceleași roșii ca cele din piață. Pe etichetă scrie clar că sunt din Italia și prețul este de 17,99 lei. Intr-un alt magazin din apropiere, tot așa, „roșii Italia, 16,80 lei. În piață pe etichetă scrie „roșii oltenești” și prețul este de 35 de lei. Aceleași tomate!

Susțin cu convingere producătorii locali, pe cei cinstiți! Cumpăr întodeauna de la țăranii pe care-i cunosc și știu că sunt corecți. Din păcate aceștia sunt tot mai puțini. Dar nu pot accepta să fiu mințit! Să mi se spună că pe tarabă sunt roșii „oltenești” când știu precis că acolo, în Oltenia, nu sunt încă roșii pentru vânzare. Și fac asta pentru a justifica prețurile mari.

Am informații de la cei care sunt în domeniu că aceste roșii bulgaro-olandeze Prekos, sunt în depozitele engros din România și prețul este în jur de 9 lei! Sigur că se pune un adaos ca la orice comerciant dar de la 9 lei la 35 mi se pare exagerat. Se pare că în piețele din București sunt și mai mari prețurile. Mai ales că aceste roșii nu sunt de cea mai bună calitate datorită suplimentelor de creștere cu care sunt tratate.

Dar majoritatea cumpărătorilor cred că sunt „roșii oltenești”.

Nu vi se pare curios că în aceste zile în piețele din Zalău și Cluj încă nu întâlnim adevărații vânzători de „roșii oltenești”? Adică oltenii? Aceștia o să vină doar când o să aibă roșiile lor, producția lor, de multe ori de calitate!
Și mai am o nedumerire. Cine verifică în piețele din România calitatea produselor de pe tarabe. Peste tot apar etichete „bio”, „organice”, „tradiționale”. Cine certifică aceste calificative? Cine verifică producătorii și garantează că produsele lor sunt chiar „bio”. Eu am întrbat la noi la Zalău și la ANPC și la DSV cum se poate verifica un produs din piață dacă este infestat cu pesticide, de exemplu. Mi s-a spus clar că în orașul nostru nu se poate face acest lucru, „poate la Cluj”…

Am încercat odată să aflu cine poate determina și garanta că vestitul magiun, „silvoița” noastră tradițională, nu conține zahăr adăugat la preparare. „La noi în Zalău nu se poate…poate la Cluj, încercați la USAMV…”.
Dar în toate piețele ți se spune că e fără zahăr!

Chiar, cine are grijă de noi? Cine ne protejează? Sunt specialiști în acest domeniu? Ar trebui să fie în fiecare piață, inclusiv dotările necesare. Asta-i părerea mea”, a scris Mircea Groza pe Facebook.

error: Content is protected !!