Decizie scandaloasă a Magistraților din Cluj. Animalele crescute ca să ucidă, date înapoi proprietarilor

Updated on ianuarie 13, 2023 Magistrații de la Curtea de Apel Cluj au luat o hotărâre definitivă, într-un caz privind luptele ilegale cu câini, care provoacă indignare printre iubitorii de animale.

Judecătorii din Cluj au hotărât că animalele crescute să ucidă şi mutilate în luptă se pot întoarce la proprietarii lor. Deşi urmele luptelor se vedeau din satelit, Poliţia Animalelor din Cluj nu a găsit nicio dovadă. Cazul a fost luat în serios abia după ce serviciile secrete americane şi Europol s-au sesizat.

Decizie scandaloasă a Magistraților din Cluj. Animalele crescute ca să ucidă, date înapoi proprietarilor 1

Aproape 70 de câini au avut aceeași soartă. Au fost crescuți ca să ucidă, iar – într-un final – au ajuns în siguranță, la un adăpost din Cluj. Ieri, imediat după decizia Tribunalului Cluj, proprietarii au mers însă să-i ridice.

“Au venit cu un printscreen pe telefon prin care îmi arăta că hotărârea e definitivă. Au venit cu două maşini. Ceva cuşti, da, două, trei animale cred că s-ar fi putut transporta cu acele maşini”, a spus directorul adăpostului, Mircea Dunca. Indivizii ar fi vizat doar campionii pe care să-i poată folosi în continuare la lupte sau să-i vândă, scrie observatornews.ro.

„Deși proprietarii spuneau că acești câini sunt de companie, expertiză a spus în mod clar, acești câini sunt antrenați pentru luptă. Suspiciunea este că erau antrenați pentru lupte internaționale, întrucât dintre cei patru câini găsiți în luptă în flagrant, trei aveau proprietari străini”, a declarat Flavia Mureșan Năsălean, avocat, citat de stirileprotv.ro.

Şocaţi se declara şi reprezentanții asociațiilor de animale.

Ana Maria Nemeș, vicepreședintele asociației Sirius Animal Rescue: „Fenomenul nu e local, nu e național, e internațional. Organizații din Africa de Sud, care ne zic că optzeci la sută din câinii folosiți în luptele din Africa de Sud provin din Balcani.”

Serviciile secrete şi Europol, implicate în caz

Cazul a fost luat în serios, însă, abia la începutul verii trecute, după ce Europol şi serviciile secrete americane au intrat pe firul unor transferuri foarte mari de bani, deşi imaginile abuzului se vedeau din satelit încă din 2018. La marginea localităţii clujene Baciu, într-o curte privată, pământul era bătătorit în forme circulare, semn că animalele se învârteau permanent în cerc.

Cu doar două luni înainte de descinderile anchetatorilor braşoveni, în locul de desfăşurare al luptelor au fost în control şi cei de la Poliţia animalelor Cluj. Urmele de sânge, cicatricile de pe corpul câinilor sau faptul că nu erau microcipaţi, aşa cum prevede legea, nu li s-au părut nereguli agenţilor din Cluj, astfel că nu au aplicat nicio sancţiune.

Cetăţenii străini preferau ca luptele să aibă loc în România. Pentru confruntarea dintre doi “campioni”, premiul ajungea la 15.000 de euro.

error: Content is protected !!