Cluj. Primăria luptă cu „arme” pe bază de ultrasunete și laser împotriva ciorilor. Planul lui Gheorghe Surubaru: „Având în vedere numeroasele probleme cauzate de înmulțirea coloniilor de ciori …”

Updated on ianuarie 23, 2019 Cluj. Primăria luptă cu „arme” pe bază de ultrasunete și laser împotriva ciorilor. Planul lui Gheorghe Surubaru: „Având în vedere numeroasele probleme cauzate de înmulțirea coloniilor de ciori …”

City managerul Clujului, Gheorghe Surubaru, a prezentat planul primăriei privind eliminarea ciorilor din oraș.

Cioara grivă este o rudă apropiată a ciorii negre, cele două subspecii având teritorii separate în Europa, prima ocupând jumătatea estică a Europei, inclusiv vestul Rusiei, pe când cioara neagră ocupă jumătatea de vest a Europei. În România, cioara grivă este prezentă în toate tipurile de habitate, potrivit pasaridinromania.sor.ro.

Cluj. Primăria luptă cu „arme” pe bază de ultrasunete și laser împotriva ciorilor. Planul lui Gheorghe Surubaru: „Având în vedere numeroasele probleme cauzate de înmulțirea coloniilor de ciori ...” 1

Gheorghe Surubaru: „Având în vedere numeroasele probleme cauzate de înmulțirea coloniilor de ciori, în anul 2018 am achizitionat un studiu privind zonele cu populație mare de ciori (Corvus corone cornix – cioară grivă și Corvus frugilegus – cioară de semănătură), zonele de cuibărit, stabilirea numărului de sisteme antidăunători cu ultrasunete și laser precum și aria de acoperire a acestora pentru diminuarea și îndepărtarea coloniilor de ciori din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.

Cluj. Primăria luptă cu „arme” pe bază de ultrasunete și laser împotriva ciorilor. Planul lui Gheorghe Surubaru: „Având în vedere numeroasele probleme cauzate de înmulțirea coloniilor de ciori ...” 2

Dintre soluțiile propuse a fost aleasă soluția care constă în îndepărtarea ciorilor prin intermediul unor echipamente care acționează pe bază de ultrasunete și laser.
În data de 30.05.2018 s-au instalat doua echipamente ca stație pilot in Parcul Central „Simion Bărnuțiu” pe un arbore în zona Facultății de Chimie și a fost direcționat către un arbore cu mai multe cuiburi de ciori. Zona a fost monitorizată în perioada 30.05.2018-04.07.2018 și s-a constatat mutarea totală a coloniei de ciori fapt care atestă eficiența aparatelor.

Ca urmare a constatării eficienței acestor aparate, în data de 05.11.2018 a fost încheiat un contract în vederea achiziționării a 30 astfel de aparate (15 Aparat UltrasonX.Bird-X și 15 Aparat Bird-XOutdoor). Acestea au fost livrate la sfârșitul anului 2018 urmând a fi montate în perioada următoare în funcție de condițiile meteo.

Toate aparatele vor fi montate in Parcul Central „Simion Bărnuțiu” în diferite locații stabilite prin studiu.
În perioada următoare vom demara întocmirea și achiziția unui studiu privind diminuarea și îndepărtarea coloniilor de ciori la nivelul întregului Municipiu Cluj-Napoca”.

error: Content is protected !!