Cluj: Studenţii de la UTCN au creat un scaun inteligent care avertizează asupra posturii incorecte la birou

(Last Updated On: March 12, 2018)

O echipă de studenţi de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) a creat un scaun inteligent cu şase senzori, care îl avertizează pe ocupant că are o postură incorectă la birou sau că a stat prea mult în poziţia şezând.

Scaunul a fost creat în cadrul unui concurs IT de 24 de ore. Echipa de studenți a dezvoltat şi o aplicaţie pentru telefonul mobil care culege date pe parcursul unei perioade şi creează un profil al spatelui ocupantului scaunului inteligent.

(foto: arhiva)

”Am creat un scaun inteligent, Officer, pentru angajaţii din multinaţionalele din Cluj-Napoca, sunt mii de persoane în firmele de IT care stau zilnic 8 ore pe acelaşi scaun, dar şi pentru funcţionarii din instituţii. Problema este că ei stau într-o postură greşită pe scaun şi venim în sprijinul lor. Scaunul nostru, dotat cu şase senzori, pentru partea de şezut şi în zona spătarului, în momentul în care sesizează că ocupantul stă într-o poziţie greşită, trimite o notificare de avertizare prin wifi pe calculatorul pe care lucrează acesta, pentru corectarea posturii.

De asemenea, dacă a stat prea mult timp aşezat pe scaun trimite o altă notificare. Am dezvoltat şi o aplicaţie pentru telefonul mobil care culege date pe parcursul unei perioade şi creează un profil al spatelui ocupantului, astfel că putem să ne dăm seama ce probleme are şi putem să emitem recomandări pentru doctor”, a spus Ionuţ Danci, membru al echipei de studenţi din anul III de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare a UTCN, citat de zf.ro

Echipa ar dori un parteneriat cu o firmă care produce sau care comercializează scaune de birou şi care ar putea integra sistemul de senzori.

”Ar costa 100 de euro în plus faţă de preţul scaunului normal”, a subliniat studentul clujean.