Clujul făcut praf de un artist din România! „Clujul și Bucureștiul, deși ambele capitale, fiecare în felul lor au ceva…Ceva rău, incompatibil cu o capitală culturală eurpeană. Ceva ce Sibiul NU a avut în 2007”. Vezi aici ce:

Updated on septembrie 20, 2016 Radu Oltean, un ilustrator de excepție al României, a criticat în termeni duri Clujul și Bucureștiul și explică de ce acestea nu pot fi capitale culturale europene.

Pe Facebook,Clujul făcut praf de un artist din România! „Clujul și Bucureștiul, deși ambele capitale, fiecare în felul lor au ceva...Ceva rău, incompatibil cu o capitală culturală eurpeană. Ceva ce Sibiul NU a avut în 2007”. Vezi aici ce: 1Radu Oltean a scris:  „Capitala culturală europeană în 2021 (a României) a fost aleasă azi Timișoara. Am prognosticat asta de azi dimineață când am auzit candidaturile: Timișoara, București, Baia Mare și Cluj. Despre Baia Mare nu stiu mare lucru dar era clar că Bucureștii sau Clujul n-aveau nici o șansă.

12006148_10204860311533745_6872573275757371492_n

De ce? E o senzație, un sentiment, o stare.. Am desenat și am cunoscut la modul intim Bucurestiul, Clujul și Timisoara.

Asa ca imi pot da cu parerea.

Clujul și Bucureștiul, deși ambele capitale, fiecare în felul lor au ceva…Ceva rău, incompatibil cu o capitală culturală eurpeană. Ceva ce Sibiul NU a avut în 2007.

De exemplu factori de decizie de calitate deosebit de proastă. Din toate domeniile. Timișoara are o comunitate faimoasă de romi. Și cu toate astea mare parte din populația (românească neaoșă) a Bucureștilor și Clujului e de mult mai proastă calitate.

Cu toate elitele culturale și științifice care trăiesc acolo. Cum poate fi capitală culturală un oraș (Clujul) care a ales primar de 3 (sau 4?) ori un om precum Funar și care nu acceptă nici azi tăblițe trilingve la intrarea în oraș?

Un oraș care păstrează, ca simbol al orașului o stemă comunist-naționalistă de o urâțenie dezgustătoare.

Un oraș în care scrie unul din cei murdari naționaliști de extremă dreaptă: Țone de la Napocanews. Un oraș care a demolat sau transformat grosolan clădiri renascentiste din centru (din care una ca să facă loc unei biserici ortodoxe).

Care nu are muzeu de istorie de peste 8-9 ani. Care îl are ca rector la cea mai veche și prestigioasă universitate din oraș pe un istoric agresiv naționalist (în sensul rău). Într-un oraș cu istorie multietnică. Nu e vb de patrimoniu ci de o atitudine.

Repet, incompatibilă cu ideea de „capitală culturală”.

La fel Bucureștii. Un oraș sufocat de mitocănie, corupție, distrugeri de patrimoniu, condus de primari ticăloși, aleși de bucureșteni proști și răi. Un oraș cu prea multe mall-uri, cu târguri făcute ”cocălăresc” între statuile de la Universitate.

În care oamenii buni și talentați (foarte mulți dar nu destui) sunt totuși invizibili și n-au nici o putere de a schimba ceva (sau mult prea rar; doar când mai mor peste 50 de oameni arși).

Fără îndoială, București nu merita să fie capitală culturală nici cât jumătate din Cluj.

Timișoara are bubele lui dar arată și are cetățeni (chiar dacă puțini mai sunt urmași de bănățeni neaoși ) care au ceva de ”capitală culturală”. Aștept completări la aceste păreri extrem de subiective…”

error: Content is protected !!