Medic din Cluj primește amendă 6.000 de lei pentru eliberarea unui concediu medical pentru că nu au fost bune hârtiile: „În ce țară trăim??? Cum am ajuns ca medicul sa fie transformat în funcționar ca apoi să fie sancționat cu sume astronomice”

Updated on aprilie 21, 2024 Medic din Cluj primește amendă 6.000 de lei pentru eliberarea unui concediu medical pentru că nu au fost bune hârtiile: „În ce țară trăim??? Cum am ajuns ca medicul sa fie transformat în funcționar ca apoi să fie sancționat cu sume astronomice” 1

Un medic de familie din Cluj a fost amendat de Casa de Asigurări de Sănătate cu 6.000 de lei pentru că eliberarea unui concediu medical de îngrijire a unui copil bolnav nu a fost conformă, relatează Actual de Cluj.

Situația a fost făcută publică de președintele asociației medicilor de familie din Cluj, Emiliana Costiug. Aceasta a publicat o fotografie cu procesul-verbal de amendă și a precizat că motivul amenzii e faptul că adeverința eliberată de angajator este neconformă.

Nu pentru că actul medical nu a fost corect, nu pentru asistența medicală nepotrivită acordată copilului. Nu! Pentru hârtii neconforme!”, a răbufnit aceasta. ”În ce țară trăim??? Cum am ajuns ca medicul sa fie transformat în funcționar ce verifică adeverințe, cupoane, scrisori medicale??? Ca apoi să fie sancționat cu sume astronomice… Înțelegeți acum de ce pleacă tinerii medici?”.

”Sancțiune de 6000 lei pentru recomandarea unui concediu medical de îngrijire copil bolnav???? În aceste condiții, nici un medic de familie nu va mai elibera concediu medical…Să rămâneți sănătoși, aveți grijă de copii să nu se îmbolnăvească! Cam asta e statul român”, a comentat Costiug.

Cine plătește taxa pe boală și cine este scutit: „Este discriminatoriu, încalcă drepturile de asigurat”
Concediile medicale pentru gripă, răceală, pneumonie, gastroenterită, diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială sau carantină vor fi impozitate suplimentar cu 10% din indemnizațiile primite. Asta după ce a fost publicată în Monitorul Oficial noua formă a Ordonanței de Urgență care stabilește taxa pe boală.

Modificată pentru a treia oară, supraimpozitarea cu 10% a concediului medical, decisă anul trecut prin OUG, va fi aplicată celor care primesc concediu medical pentru bolile obișnuite, carantină și pentru reducerea cu 25% a duratei normale de lucru, adică cod 01, cod 07 și cod 10. Aceste prevederi au intrat în vigoare la 12 aprilie 2024, odată cu publicarea OUG 34/2024 în Monitorul Oficial, informează adevarul.ro.

Concediul medical, o necesitate sau un moft?
Mai exact, vorbim de afecțiunile pentru care se dau cele mai multe concedii medicale precum afecțiuni respiratorii, afecțiuni digestive, afecțiuni renale și urinare, afecțiuni dermatologice, afecțiuni musculo-scheletice, afecțiuni endocrine, afecțiuni cardiace sau afecțiuni ale sistemului nervos. În primul trimestru al lui 2024, au fost acordate 425.791 de concedii medicale în baza codului 01 (Boală obișnuită), conform datelor CNAS.

Președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a explicat recent că medicul decide durata concediului medical în funcție de starea și nevoile de vindecare ale pacientului.

„Concediul medical este un document care reprezintă o colaborare între medici și pacient. Concediul se eliberează pentru că e nevoie, se întâmplă uneori să le solicit pacienților concediu, să le ofer concediu medical și aceștia să refuze. Sunt o mulțime de boli care duc la incapacitate temporară de muncă“, a spus dr. Sandra Alexiu.

Ce boli sunt considerate obișnuite
Codul 01 – Boală obișnuită, CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) include o serie de afecțiuni generale, cum ar fi:

⦁ Afecțiuni respiratorii (gripă, răceală, pneumonie etc.)

⦁ Afecțiuni digestive (gastroenterită, ulcer gastric, colecistită etc.)

⦁ Afecțiuni renale și urinare (infecții urinare, litiază renală etc.)

⦁ Afecțiuni dermatologice (eczeme, psoriazis, dermatită etc.)

⦁ Afecțiuni musculo-scheletice (dureri de spate, artrită, entorse etc.)

⦁ Afecțiuni endocrine (diabet zaharat tip 2, hipotiroidism etc.)

⦁ Afecțiuni cardiace (hipertensiune arterială, angină pectorală ușoară etc.)

⦁ Afecțiuni ale sistemului nervos (nevralgii, migrene, dureri de cap etc.)

error: Content is protected !!