Clujul imobiliar nu și-a atins maximul. Experți: Vom vedea prețuri de 6.000 euro/mp. Orașul nu are concurență

Updated on aprilie 12, 2024 Clujul imobiliar nu și-a atins maximul. Experți: Vom vedea prețuri de 6.000 euro/mp. Orașul nu are concurență 1

Reprezentanții unor cunoscute agenții locale și naționale au vorbit, la Cluj-Napoca, despre viitorul pieței imobiliare din Cluj. Potrivit acestora, Clujul imobiliar va continua să crească și vom avea prețuri de 6000 de euro pe mp.

De câțiva ani, este cunoscut faptul că municipiul Cluj-Napoca a depășit Bucureștiul în ceea ce privește prețurile imobiliare. Invitații panelului au încercat să răspundă la întrebarea „Unde se îndreaptă Clujul imobiliar? și dacă mai există loc de creștere pe o piață imobiliară de 5 stele”.

Experți: Vom vedea prețuri de 6.000 euro/mp/ Orașul nu are concurență
Cred că există foarte mare potențial de creștere în Cluj-Napoca, la fel cum este în întreaga țară. Sunt și niște cifre care ar susține asta. Suntem departe de potențialul de tranzacții prin finanțare și, la nivel național, suntem o piață ieftină în raport cu vestul, iar aici mă refer la putere de cumpărare a salariului raportat la metru pătrat.

Suntem o țară emergentă, de oameni deștepți. Cred că proiectele de infrastructură vor influența Clujul – metroul, centura și trenul metropolitan sau proiectul Iulius Group (fosta platformă Carbochim din Piața 1 Mai – n. red.), Spitalul Regional etc. Acestea sunt magneți pentru oraș, iar pe o rază de 300 de km nu prea are concurență”, a spus Răzvan Cuc în cadrul panelului, potrivit Ziua de Cluj. 

Cătălin Priscorniţă, CEO Blitz Imobiliare, este și el de părere că prețurile vor crește în continuare în Cluj-Napoca, deoarece orașul are multe proiecte în desfășurare.

În Cluj o să vedem prețuri de 5.000-6.000 de euro pe metru pătrat și asta nu peste foarte mulți ani. Nu vor fi salturi majore de 30-40% pe an, ci o creștere liniară cu mici fluctuații insesizabile. La nivel macro vor fi creșteri de 10-15% în fiecare an. Asta prevăd eu, deoarece Cluj-Napoca nu mai este un oraș unde poți doar să cumperi apartamente pentru a le închiria. Este și asta, dar e foarte mult un stil de viață.

Acest municipiu bate, pe partea de experiență a locuirii, toate orașele din țară. Avem proiecte în desfășurare. E ca un lanț acest oraș, o verigă o influențează pe cealaltă. Din 2021 până azi, aici, prețurile au crescut cu aproximativ 15-20%, dar dacă ne uităm pe coșul de cumpărături, produsele s-au scumpit cu 40-50%, cu alte cuvinte, imobiliarele nu au ținut pasul creșterii. Vine și o parte de relaxare, dobânzile probabil vor scădea pe finalul anului. Ce aș putea să spun despre administrația locală e că nu are o comunicare mai directă cu mediul antreprenorial”, crede Cătălin Priscorniţă.

Ioana Oltean, CEO Napoca Imobiliare, crede că este dificil ca prețurile să nu crească, în special la chiriile pe spațiile comerciale.

„În contextul incertiudinilor, inveitabil piața va crește. Prețurile nu au cum să nu crească, iar aici vine partea mai puțin plăcută. Nu știu cât de mulți cunosc cât de mult au crescut taxele/impozitele în județul Cluj, mai ales în Cluj-Napoca. S-a ajuns ca pentru unele spații să se plătească impozite de zeci de mii de euro anual. Concluzia e că va crește foarte mult prețul de închirieri la spații comerciale. Numărul de tranzacții pentru chirii va crește, pentru că nu își va mai permite oricine să își cumpere proprietăți. Băncile vor juca un rol esențial la achiziție.

Cota de piața de 43% pentru imobilele cumpărate prin credit este mult prea mică. Peste 70% din tranzacții le facem cu oameni din alte orașe. Aici nu prea mai e atât de rentabil să închiriezi. Merită să investești în terenuri. Ele rămân high class din punct de vedere al rentabilității, la revânzare, la autorizare sau la construcție. ”, crede Ioana Oltean.

Aceasta mai consideră că mai este loc de creștere, în special la vecinătățile orașului, în zona metropolitană.

error: Content is protected !!