Cât de scump este să trăiești în Cluj? Aproape jumătate din salariul clujenilor se duce doar pe chirie

Updated on martie 28, 2024 Cât de scump este să trăiești în Cluj? Aproape jumătate din salariul clujenilor se duce doar pe chirie 1

Interesul arătat de români pentru locuinţele scoase la închiriere se menţine puternic, iar într-un context marcat de o ofertă limitată, preţurile s-au majorat uşor în unele dintre marile oraşe din ţară. Şi câştigurile românilor sunt în creştere.

Chiar dacă piaţa închirierilor de pe plan local nu este cea mai scumpă din ţară, braşovenii au nevoie de mai mult de o jumătate din salariul lunar pentru a-şi plăti chiria. Închirierea unei locuinţe este, în schimb, accesibilă pentru timişoreni care plătesc pentru un apartament circa o treime din banii câştigaţi într-o lună.

„În vreme ce chiriaşii din Braşov dau mai bine de jumătate dintr-un salariu pe chirie, costul de închiriere în Timişoara reprezintă aproximativ o treime din salariul mediu net, arătând discrepanţe mari de la un oraş la altul. Timişoara rămâne astfel cel mai accesibil şi atractiv mare oraş din perspectiva venituri versus chirie. Pe de altă parte, deşi chiriile continuă să crească, observăm totuşi o încetinire a ritmului, ca urmare a creşterii interesului pentru achiziţia de locuinţe.”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, care a realizat o analiză pentru a vedea câţi bani din venitul lunar plătesc românii pe chirie.

Chiriile solicitate de proprietarii în Cluj-Napoca sunt cele mai piperate din ţară, dar şi veniturile de pe plan local sunt mari, fiind depăşite doar de cele obţinute de angajaţii din Bucureşti. Mai mult, acestea sunt cu aproape 19% peste media pe ţară şi au crescut faţă de începutul anului trecut. Un angajat obţine un salariu mediu net de 5.766 de lei, iar dacă vrea să închirieze un apartament cu 2 camere în Cluj-Napoca trebuie să plătească 2.609 lei/lună, echivalentul a 45% din câştigul său.

O proporţie semnificativă din salariu merge pe plata chiriei şi în Iaşi. La nivel judeţean se obţine al şaselea cel mai ridicat câştig salarial mediu net din ţară. Dacă în martie anul trecut, bugetul necesar pentru închirierea unui apartament cu 2 camere era de circa 1.790 lei/lună, acum acesta a ajuns la 1.988 lei/lună, conform datelor Imobiliare.ro. Această sumă este echivalentă cu 42% din salariu.

Angajaţii din Capitală câştigă cele mai mari salarii, dar şi chiriile sunt pe măsură chiar dacă în martie au rămas la acelaşi nivel cu cel înregistrat la începutul lui 2024. Astfel, ai nevoie de 40% dintr-un salariu de 6.136 de lei pentru a-ţi acoperi cheltuielile cu chiria.

Important de subliniat este faptul că piaţa închirierilor din Bucureşti dispune de cea mai variată ofertă, astfel şi diferenţele dintre preţurile solicitate de proprietari pot fi considerabile. Dacă în zone din nordul oraşului plăteşti 6.000 lei/lună sau chiar mai mult pentru a închiria un apartament, în sud ai nevoie de un buget de circa 1.750 lei/lună pentru a plăti chiria.

Câştigul salarial mediu net din Timiş este de 5.278 de lei, al treilea cel mai mare din ţară, după cel obţinut de angajaţii din Bucureşti şi Cluj, arată datele INS. Chiriile solicitate în Timişoara sunt, în schimb, cele mai mici în rândul principalelor centre regionale ale României. Pentru a închiria un apartament cu 2 camere ai nevoie, în medie, de 1.888 lei/lună, astfel trebuie să aloci pentru plata chiriei 36% din câştig.

Chiriile din Braşov se apropie de cele din Bucureşti, dar nu şi salariile

Cu un salariu mediu net de 4.588 de lei şi o sumă medie solicitată de către proprietari pentru apartamentele cu 2 camere de 2.380 lei/lună, braşovenii ajung să-şi dea 52% din câştiguri pe chirie, arată calculele realizate de Imobiliare.ro pe baza datelor colectate intern şi a celor mai noi informaţii publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Important de menţionat este şi faptul că Braşovul ocupă locul al treilea la nivel naţional în topul celor mai scumpe oraşe pentru chiriaşi. Proprietarii au scumpit cu 20% chiriile solicitate pentru apartamentele cu 2 camere în 12 luni, mai mult decât în Cluj-Napoca sau Bucureşti, unde preţurile s-au majorat cu 17%, respectiv cu 11%.

Judeţul Braşov este al patrulea în România după numărul total al salariaţilor, fiind depăşit doar de Bucureşti, Cluj şi Timiş, iar câştigul salarial mediu net obţinut de angajaţi este al şaptelea cel mai mare din ţară şi a crescut cu 18% faţă de începutul lui 2023. Cei care lucrează în industrie şi construcţii câştigă peste media judeţului. Piaţa din Braşov este influenţată semnificativ de activitatea de pe segmentul închirierilor pe termen scurt, acesta fiind extrem de atractiv pentru micii investitori care vor să-şi securizeze banii în investiţii imobiliare şi înţeleg potenţialul turistic al oraşului, susţinut inclusiv de noul aeroport.

error: Content is protected !!