(Video) O cascadă spectaculoasă din Transilvania s-a prăbușit. Turiștii făceau baie în ea fără să simtă pericolul

Updated on august 15, 2023 O altă cascadă spectaculoasă s-a prăbușit. Este vorba de Cascada Clocota, din stațiunea Geoagiu Băi, județul Hunedoara.  Cascada Clocota din Geoagiu Băi se numără printre cele mai populare locuri din Hunedoara. Apele sale termale, care coboară abrupt de la o înălțime de aproape 20 de metri, au modelat peretele de calcar și travertin, creând numeroase falduri, împodobite cu vegetație.

La poalele cascadei, câteva trepte dăltuite și ele de forța apei îi dau un aspect deosebit. În zilele de vară, cascada devine unul dintre cele mai aglomerate locuri ale stațiunii, iar numeroși vizitatori nu rezistă tentației de a se îmbăia aici, scrie Adevarul.

(Video) O cascadă spectaculoasă din Transilvania s-a prăbușit. Turiștii făceau baie în ea fără să simtă pericolul 1

Luni dimineața, o parte din versantul cascadei s-a surpat, iar bucăți de rocă de câteva sute de kilograme, amestecate cu trunchiuri de copaci, au căzut în gol, peste treptele de la poalele cascadei, chiar în locul ocupat adesea de turiștii care vin să își facă fotografii sau să se scalde aici.

S-a prăbușit din senin, dar, din fericire, nu a fost nimeni rănit. Este un fenomen natural, dar care putea avea urmări mai grave. Unii turiști se așează sub cascadă. Eu le-am mai atras atenția că este periculos și că nu ar trebui să fie acolo, dar unii nu ascultă și chiar devin recalcitranți”, spune ghidul turistic Claudiu Șimonați din stațiunea Geoagiu Băi, conform Ziarul de Hunedoara. 

Rocile prăbușite sunt formațiuni calcaroase cu calciu și travertin provenite din depunerile aduse de apele termale. Unele s-au format peste rădăcinile unor copaci, peste care curg izvoarele Clocotei. Cu timpul, spune Claudiu Șimonați, apele vor remodela înfățițarea cascadei Clocota.

Autorităție au pus o bandă de plastic pentru a-i ține la distanță pe turiști de zona riscantă de sub Cascada Clocota din Geoagiu Băi, pentru că alte rădăcini de copaci și pinteni de piatră s-ar putea prăbuși și ele. Unii turiști continuă se se aventureze sub cascadă și se declară nemulțumiți că „le este interzis accesul” la apă.

Cascada cu ape termale
Apa Clocotei (video) colectează toate izvoarele termominerale din zonă iar datorită temperaturii, aici cresc plante specifice apelor termale şi vieţuiesc animale din specia salamandrelor. Cele 16 izvoare de ape termale ce se revarsă în râul Clocota fac ca apa acestuia să nu îngheţe în timpul iernii.

error: Content is protected !!