UBB construiește în Cluj Napoca cel mai mare centru de cercetare a creierului din România. Proiectul de 18 milioane de euro în pericol din cauza birocrației

Updated on noiembrie 11, 2021 Proiectul prin care Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) va construi la Cluj-Napoca cel mai important centru de studiere a creierului din România, în valoare de 18,5 milioane de euro, ar putea fi pierdut dacă autorităţile locale nu vor elibera la timp autorizaţiile de construire.

„INSPIRE este cel mai mare proiect academic al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) şi prin acesta nu doar UBB, ci şi Clujul, Transilvania, România intră în liga cea mai mare a ţărilor care se ocupă cu studiul creierului“, a menţionat Daniel David.

Aproape 550 de candidați au fost admiși la UBB cu media 10

Daniel David, a declarat pentru „Adevărul”, referitor la „INSPIRE”, că speră ca proiectul să fie implementat „la un nivel performant”, adăugând că este posibilă şi varianta de renunţare la banii europeni.

Un grup de cercetători de la facultăţile de Fizică şi de Psihologie din cadrul UBB au început să lucreze din 2018 la proiect. În 2020, aplicaţia a fost depusă la Ministerul Cercetării şi s-a clasat pe primul loc pe domeniul Sănătate.

„Decizia finanţatorilor a fost să fim puşi pe o listă de aşteptare, cu toate că proiectul a fost primul ca punctaj pe domeniul la care am aplicat. În 2021, s-au găsit fondurile necesare şi s-a decis implementarea proiectului”, a explicat Daniel David. Astfel, a apărut o problemă importantă: timpul de implementare s-a redus de la 3 ani la puţin peste doi ani. „Aici este teama mea. Eu am discutat şi la nivelul ministerului şi la nivel local, şi am explicat că toată lumea trebuie să înţeleagă că acest demers nu este doar pentru UBB şi pentru Cluj, ci oferă un avantaj competitiv pentru ţară. Noi ne facem datoria, dar va trebui să fim susţinuţi de autorităţile locale şi naţionale”, explică David.

David a spus că din partea Ministerului Cercetării este nevoie de o colaborare foarte bună pe partea financiară. „Avem nevoie, de exemplu, să ne dea banii când îi cerem, pentru că termenele sunt foarte strânse. Vom avea de organizat licitaţii pentru toate achiziţii publice”, explică rectorul.

În ceea ce priveşte autorităţile locale, în speţă Primăria Cluj-Napoca, acestea trebuie să elibereze rapid autorizaţii de demolare, respectiv, de construire a unei clădiri moderne, unde va fi instalată aparatură RMN de ultimă oră. „Vom construi o clădire nouă gândită specific pentru cele două aparate de tip RMN plus laboratoarele asociate, cu toate dotările de top”, susţine Daniel David.

Construcţia va fi amplasată în centrul oraşului, lângă Facultatea de Chimie. „Avem o clădire deja acolo, dar va trebui s-o demolăm şi să facem una mult mai mare şi, bineînţeles, adaptată la nevoile de cercetare de ultimă oră”, mai spune acesta.

„Obiectivul final este ca după doi ani să avem o infrastructură de cercetare de top care va aduce un avantaj competitiv ţării în ceea ce priveşte neuroştiinţele cognitive, pentru ca după cei doi ani, să fie sustenabilă pentru cercetare şi pentru relaţia cu mediul socio-economic, mă aştept să vină firme, companii medicale pentru analize pentru pacienţii pe care îi au”, spune David.

El are emoţii în ceea ce priveşte ridicarea construcţiei: „Termenul de 2 ani este destul de strâns pentru construcţia clădirii. Dacă lucrurile merg ok sub aspectul construcţiei, nu vor fi probleme sub aspectul achiziţionării aparatelor”.

error: Content is protected !!