Cluj: 100 de ani de la inaugurarea Institutului Emil Racoviță pentru studiul vieții în condiții extreme, primul din lume

Updated on noiembrie 25, 2020 Universitatea “Babeş-Bolyai” (UBB) a reinaugurat, marţi, printr-o ceremonie organizată online, Institutul Emil G. Racoviţă pentru studiul vieţii în condiţii extreme, după ce, în urmă cu 100 de ani, în 1920, savantul care îi poartă numele înfiinţa la Cluj primul institut de speologie din lume.

“Luna noiembrie este o lună specială pentru Universitatea “Babeş-Bolyai”. În luna noiembrie au debutat cursurile Universităţii româneşti din Cluj. Tot în luna noiembrie s-a născut şi a murit, după o viaţă dedicată cercetării, savantul Emil Racoviţă”, a declarat, în cadrul ceremoniei, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Cluj: 100 de ani de la inaugurarea Institutului Emil Racoviță pentru studiul vieții în condiții extreme, primul din lume 1

În 1920, profesorul Emil Racoviţă a înfiinţat, la Universitatea din Cluj, primul institut de speologie din lume, care se va numi, din 1948, Institutul de Speologie “Emil Racoviţă”, scrie agerpres.ro.

“În 1956, acesta a fost desfiinţat în cadrul universităţii şi s-a format un nou institut naţional în subordinea Ministerului Învăţământului (Institutul de Speologie al Republicii Populare Române). Noul institut se va numi, din 1957, Institutul de Speologie “Emil Racoviţă”. Din 1960 acest nou institut a ajuns în subordinea Academiei Române, până în 1972, când a revenit în cadrul ministerului învăţământului. După 1990, institutul a revenit în subordinea Academiei Române, unde funcţionează şi în prezent, fiind dedicat speologiei. Institutul Emil G. Racoviţă pentru Studiul Vieţii în Condiţii Extreme continuă la rândul său Institutul desfiinţat în universitatea clujeană în 1956, având sediul central în clădirea universităţii clujene în care a funcţionat şi vechiul institut universitar”, se arată într-o informare a UBB.

error: Content is protected !!