Dan Negru: „Se întâmplă sa fiu in Cluj zilele astea așa ca vă mai spun povestea, poate ați uitat-o. Sau poate n-o știți: Fix acu’ 20 de ani murit Ion Rațiu. A cerut prin testament sa fie …”

Updated on ianuarie 18, 2020 Dan Negru de la Antena 1 reamintește momentul nefericit în care lui Ion Rațiu i-a fost refuzată înmormântarea alături de strămoșii săi din Turda, Cluj.

Dan Negru: „Se întâmplă sa fiu in Cluj zilele astea așa ca vă mai spun povestea, poate ați uitat-o. Sau poate n-o știți:
Fix acu’ 20 de ani murit Ion Rațiu.

Dan Negru: „Se întâmplă sa fiu in Cluj zilele astea așa ca vă mai spun povestea, poate ați uitat-o. Sau poate n-o știți: Fix acu' 20 de ani murit Ion Rațiu. A cerut prin testament sa fie ...” 1

A cerut prin testament sa fie îngropat lângă părinții lui in curtea bisericii Rățeștilor care a fost ctitorită de familia Rațiu.

Ai noștri însă NU l-au primit in biserica construită de străbunicul lui așa că slujba inmormântarii s-a ținut in stradă, in fața bisericii, pe un ger năprasnic.

Apoi l-au dus intr-un cimitir din Turda, departe de familie.
Ce-ti doresc eu ție, dulce…

Ion Rațiu a murit la Londra, iar conform dorinței sale, trupul neînsuflețit a fost dus la Turda, spre a fi înmormântat în orașul natal. Ion Rațiu a fost îngropat în cimitirul central din Turda, preotul ortodox al bisericii “Adormirea Maicii Domnului” (Biserica Rățeștilor, ctitorită de familia Rațiu) nedând permisiunea înhumării sale lângă strămoși, în curtea bisericii, din cauza diferendelor dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Română Unită cu Roma, Ion Rațiu fiind credincios unit.

Slujba de prohodire nu a putut fi însă oficiată în biserica ctitorită de familia sa, Biserica Rățeștilor din Turda, din cauza împotrivirii preotului parohiei ortodoxe care ocupă lăcașul din 1948, care a împiedicat accesul clericilor greco-catolici în biserică pentru săvârșirea slujbei de înmormântare conform dorinței defunctului.

Astfel slujba prohodului a avut loc în stradă pe un ger pătrunzător.

error: Content is protected !!