Cluj: Lichidul toxic de la Pata Rât va ajunge pe străzile orașului, anunță ministrul Mediului!? „Este inadmisibil. De ce nu sunt în stare responsabilii de aici, începând de la Primăria Cluj-Napoca şi de la CJ Cluj? ”

Updated on octombrie 2, 2017 Din păcate situația reală de la Pata Rât nu este prezentată opiniei publice. Garda de Mediu nu a făcut o conferință de presă în care să explice clar la ce riscuri se expun clujenii. Ce se întâmplă dacă lichidul toxic de acolo ajunge în pânza freatică, care sunt bolile la care să se aștepte clujenii în următorii 10-20 de ani. Avem doar o ceartă Primărie, Consiliul Județean, Prefectură, Parlamentari iar acum Ministrul Mediului.
Avem doar frânturi, Prefectura spune că lichidul toxic acumulat la Pata Rât va fi dus la stațiile de epurare (care, cele care filtrează apa clujenilor?) iar ministrul spune că pe străzile din Cluj va curge lichidul toxic! Avem ISU care nu previne populația în caz de contaminare, dacă lichidul toxic va ajunge pe străzile din Cluj, așa cum susține ministrul Mediului.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a fost astăzi la Cluj să vadă situația de la Pata Rât și i-a luat la rost pe cei de la Consiliul Județean și Primărie că nu rezolvă situația. „Niciun depozit din judeţul Cluj nu este conform, sunt şase şi toate neconforme. Deşeurile din judeţul Cluj s-au plimbat prin toată ţara, la Alba, la Bihor, la Odorheiul Secuiesc, oriunde, dar numai depozitarea lor într-un depozit conform nu s-a făcut. Sunt foarte întârziaţi cu punerea în aplicare a SMID-ului, au avut bani din fonduri europene pentru perioada 2007 – 2013, proiect care s-a fazat, nu s-a finalizat.

Cluj: Lichidul toxic de la Pata Rât va ajunge pe străzile orașului, anunță ministrul Mediului!? „Este inadmisibil. De ce nu sunt în stare responsabilii de aici, începând de la Primăria Cluj-Napoca şi de la CJ Cluj? ” 1

Depozitul ar trebui să fie finalizat în 2020. Le voi face astăzi grafic de lucrări celor de la Consiliul Judeţean Cluj şi vom veni în fiecare lună, alţii au făcut absorbţii de sute de milioane de euro, acesta de ce nu se poate face? De ce să punem sănătatea populaţiei în pericol?

De ce nu sunt în stare responsabilii de aici, începând de la Primăria Cluj-Napoca şi de la CJ Cluj? Este inadmisibil. Să vedem dacă plouă cum toate deşeurile sunt în stradă.

Clujul are situaţia cea mai grea, cea mai urâtă şi nu ştiu ce judeţ o să îşi mai permită să primească deşeurile din judeţul Cluj”, a spus Graţiela Gavrilescu, scrie AGERPRES.

”Am vrut să vedem ce se întâmplă cu depozitul de la Pata Rât, pentru că este o pată neagră pe toată zona aceasta de plin centru al Ardealului şi este inadmisibil, a depăşit cu mult ceea ce se întâmplă la Braşov. (…)

Este inacceptabil ca fiecare clujean, fiecare român, să plătească pentru o proastă gestiune a banului public din cauza celor de la judeţul Cluj. Ne interesează siguranţa cetăţeanului. (…) Vreau să văd cu ce soluţie vine CJ Cluj, dar vreau să fie una sustenabilă, pertinentă şi rapidă. (…) Este inadmisibil, am tras un semnal de alarmă din momentul în care vremea rea a început să apară”, a completat ministrul Mediului.

Graţiela Gavrilescu, însoţită de specialişti din cadrul Ministerului Mediului, a verificat, luni, modul în care autorităţile judeţene gestionează situaţia depozitelor de deşeuri. De asemenea, ea a avut discuţii, la Prefectura Cluj, cu autorităţile judeţene şi cu reprezentanţii instituţiilor de mediu din judeţ, ai DSP Cluj, ai ADI Cluj-Napoca şi ai ABA Someş-Tisa, privind problema depozitului de deşeuri Pata Rât, dar şi alte aspecte importante de mediu.

error: Content is protected !!