„Din culisele Bucurestiului…. M-am mutat din Cluj in primul rand din cauza preturilor chiriilor…dar in fine”. S-a înființat Asociația Chiriașilor Cluj

(Last Updated On: April 19, 2017)

Zilele trecute a fost înființată Asociația Chiriașilor Cluj care militează pentru drepturile chiriașilor. „Dacă și pe tine te stresează chiria, dacă te-ai săturat să îți dai toți banii pe chirie și facturi, dacă vrei să ai drepturi ca chiriaș, alătură-te Asociației Chiriașilor Cluj!”

Un exemplu de chiriaș păcălit a oferit Dacu Man‎ pe pagina de Facebook  Asociația Chiriașilor Cluj : Din culisele Bucurestiului…. M-am mutat din Cluj in primul rand din cauza preturilor chiriilor…dar in fine. Uite cum se umfla artificial piata !

Anunturi false, pline de anunturi false..ca omul sa sune si sa ceara informatii.
Raspuns: “S-a dat chiar azi ! Dar avem altceva la acest pret”
– asta ca sa te bage in baza lor de date ca sa nu faci nazuri cand iti cer comision.

Exemplul urmator este in Bucuresti, am experimentat cazul pe timpul si nervii mei.
Am vizionat apartamentul din poze..e exact acesta..numai ca la o alta adresa….alt anunt! .Apartamentul din poze nu se afla in zona Unirii Rond Alba Iulia, este la cucu-rigu in zona Nicolae Teclu, o zona industriala. In poza este un anunt fals. Anuntul real a fost candva activ, era real caci am fost la vizionare . Dupa 2-3 luni AGENTIA a inventat acest anunt preluand pozele de la vechiul anunt…”

Asociaţia de chiriaşi este, ca orice asociaţie, „o structură care protejează şi contribuie la bunăstarea propriilor membri, în acest caz, chiriaşi în mediul privat. Din punct de vedere legal, în România nu este recunoscută această formă de organizare, deşi în multe ţări din lume există deja de peste un secol astfel de asociaţii. În ultimii ani a apărut o tendință de asociere și organizare a chiriașilor, precarietatea locuirii fiind o temă de actualitate în întreaga lume. Vrem să ne alăturăm mișcării internaționale de revendicare a drepturilor chiriașilor, necesară pentru a proteja dreptul cetățenilor la locuire și la oraș.

Ce poate face o asociaţie de chiriaşi pentru tine?
– militează pentru o chirie echitabilă şi pentru condiţii adecvate de locuire pentru chiriaşi;
– creează spații în care cei ce stau în chirie pot să se întâlnească și să discute despre problemele cu care se confruntă;

– oferă suport legal pentru chiriaşi: ajutor în elaborarea unui contract de închiriere care să-ţi protejeze drepturile şi libertăţile; cât și informaţii chiriaşilor străini în legătură cu preţurile “normale” de pe piaţă;
– luptă pentru recunoaşterea și implementarea legală ale drepturilor chiriaşilor: în momentul de față există foarte puține prevederi legale care să protejeze chiriașii, accentul fiind pus mai degrabă pe responsabilităţile acestora faţă de proprietari şi nu invers;

– contribuie la elaborarea legislaţiei locale şi naţionale referitoare la locuire: în oraşele în care s-a stabilit de către instituţiile statului un plafon al preţului chiriilor, asociaţiile de chiriaşi fac parte din grupurile de lucru care stabilesc acest plafon.

Dacă și pe tine te stresează chiria, dacă te-ai săturat să îți dai toți banii pe chirie și facturi, dacă vrei să ai drepturi ca chiriaș, alătură-te Asociației Chiriașilor Cluj!”