Inventie in Cluj: „codolata“, ciocolata cu ulei de cod, desertul care iti calmeaza copilul si-ti scade colesterolul

Updated on iunie 19, 2015 O clujeancă a transformat ciocolata într-un super desert care este benefic pentru sănătate. Ea a combinat ciocolata cu uleiul de cod, un supliment alimentar cu gust neplăcut, dar care echilibrează sistemul nervos şi scade nivelul colesterolului din sânge, rezultând un nou aliment denumit „codolata”.

„A rezultat codolata, un produs făcut din ciocolată şi ulei din ficat de cod. Am creat o alternativă la pastilele cu ulei de cod sau la uleiul consumat ca atare al cărui gust este extrem de neplăcut, mai ales pentru copii”, a susţinut Chezan.

Studenta spune că o bucată de codolată, care are 8 grame, asigură necesarul zilnic de Omega 3 şi Omega 6 pentru copii, iar două bucăţi sunt suficiente pentru a acoperi necesarul de acizi neasturaţi pentru un adult.

„Uleiul de cod aduce acizi graşi neasturaţi, Omega 3 şi 6, care au beneficii asupra sistemului nervos al copiilor. Îi calmează şi ajută la  dezvoltarea sistemului nervos. Pentru adulţi îmbunătăţeşte sistemul circulator şi reglează colesteroul”, a susţinut Chezan, pentru adevarul.ro

Studenta a explicat procesul de producţie: „Codolata se face din ciocolată obişnuită, care se amestecă cu o emulsie din ficat de cod. Durează 2 zile pentru realizarea emulsiei care este un fel de maioneză – se amestecă uleiul de peşte cu apă şi emulgatori până se obţine o cremă omogenă. Crema se usucă 2 zile la 70 de grade până rămâne doar uleiul. Această emulsie se amestecă apoi cu cacao, zahăr, orez expandat şi aromă de mentă. Apoi se adaugă ciocolata”.

„Cred că ar putea fi comercializabil produsul, nu e foarte complicat de obţinut şi e o alternativă la suplimentele alimentare”, crede Livia Chezan.

Tânăra vrea să continue cercetarea în cadrul unui master la USAMV.

1

 

„Festivalul alimentului a pornit de la ideea de a valorifica creaţiile studenţilor, pentru că ei întodeauna au venit cu produse inovative.

Am zis că e păcat să nu chemăm mediul economic şi presa pentru a afla despre  proiectele studenţilor, pentru că ei sunt cei care ne vor asigura hrana.

Presa are o misiune foarte importantă în promovarea acestor inovaţii. De asemenea, în fiecare an invităm angajatori şi sponsori care-i premiază pe tineri.

 

Anul acesta premiile constau şi în internshipuri de o lună, două-trei, în firmele respective. Este o uşă deschisă pentru un job în domeniu pentru că ştim că este foarte greu pentru absovenţi să îşi găsească slujbe care să pună în valoare ceea ce au studiat”, a spus Sevastiţa Muste, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimetelor.

error: Content is protected !!