Cluj: Au fost prezentate temele principale pentru “Cluj – Capitala Europeana Culturala 2021”

Updated on martie 6, 2015

În cadrul Adunării Generale din data de 5 martie 2015, Asociația Cluj2021 CCE a prezentat cele 9 teme de proiecte principale pentru  „Cluj – Capitală Europeană Culturală 2021”.

Temele urmează să fie dezvoltate în următoarea perioadă, însă reprezentanții asociației au dorit să împărtășească componentele principale, subtemele, precum și câteva exemple dintre activitățile ce se încadrează în cadrul proiectului.

Cele 9 teme sunt:

Satul Transilvan

Scopul proiectului este întărirea legăturilor culturale, artistice, sociale și turistice între orașul Cluj și arealul rural apropiat. Componente majore:

 7-8 spaţii-reper (sate din regiune + Muzeul Etnografic din Cluj), care găzduiesc seturi de activităţi reprezentative ale proiectului: artă și rezidenţe, tradiţii și sărbători, gastronomie, muzică, patrimoniu, agro-turism etc. Definirea unor trasee turistice și culturale de tip stea, cu centrul la Cluj, care conectează câteva sate transilvane reprezentative. Program de stimulare a meșteșugurilor tradiţionale: conectarea atelierelor existente, crearea de noi ateliere în centrul orașului, susţinerea evenimentor meșteșugarilor.

Creativitatea Socială

Crează o reţea de comunităţi bazate pe cooperare, convivialitate și încredere socială, în convergenţă cu ideea de “smart city” susţinută de de Strategia de Industrii Creative a orașului, și care experimentează cu :

integrarea sistemică a orașului în circuite sustenabile de resurse naturale și energetice; organizarea vieţii sociale și comunitare.

Activități: – ateliere, prelegeri, conferinţe pe -crearea de spaţii și condiţii de viaţă cu impact de mediu scăzut și sustenabilitate crescută -democraţie locală -spaţii de lucru colaborative -economie locală -energie locală eficientă -agricultură susţinută de comunitate -simplitate voluntară -dezvoltare sistemică -cooperare în reţele translocale – Fondul InJoy Cluj – Clujenii se întorc acasă.

Interculturalitate

Subteme: diversitate etnică și confesională, multilingvism, interacţiunea culturilor -clusterul implementează o reţea colaborativă de operatori culturali care generează activităţi care depășesc conceptele multiculturalităţii pasive de acceptanţă și toleranţă. Activitățile grupului codează asumarea productivă a diferenţelor și învăţare reciprocă, începând de la experiment și producţie și până la emergenţa unor produse sociale noi.

Activităţile includ expoziţii, festivaluri, concerte, manifestări literare etc. caracterizate prin -regândirea accesului cultural (ex. bariere de limbă) -activarea periferiilor culturale (ex. educaţie) -continuarea unei tradiţii de conectare europeană -contribuţia la schimbarea percepţiei și viziunii despre oraș -în lucru: un studiu privind nevoile socioculturale ale comunităţilor etnice / multietnice din Cluj.

Someș de la Vest la Est

Proiect de regenerare urbană de-a lungul culoarului Someșului – Somesul ( vest- est ) are o poveste a sa care trebuie spusa – extinderea și îmbunătăţirea spaţiului public – crearea de spaţii de întâlnire, noi facilităţi – poduri, scene – activităţi culturale și proiecte participative adresate comunităţii – extinderea și creșterea calităţii spaţiilor verzi – amenajarea de spaţii pentru sport și activităţi în aer liber – accesibilizarea malurilor râului și dezvoltarea de trasee pentru biciclete – amenajarea de spaţii pentru animale de companie și îmbunătăţirea habitatului faunei endemice. În lucru: Plan director pentru culoarul Someșului, grup de lucru interdisciplinar.

Youth Legacy

Asigură continuitatea la nivelul politicilor și programelor de tineret între Cluj-Napoca 2015 Capitală Europeană a Tineretului și Cluj-Napoca 2021 CEC. ShareED – o reţea formată din unităţile de învăţământ clujene și mediul asociativ de tineret, dedicată unor iniţiative comune care să încurajeze implicarea tinerilor în viaţa comunităţii prin: proiecte comunitare, proiecte culturale, acţiuni de voluntariat, participarea la decizie, mobilitate internaţională, antreprenoriat, etc. Academia Voluntarilor/Volunteer Academy – un program internaţional de voluntariat și internship. Program de educaţie artistică și creativă în toate școlile judeţului Cluj (2017-2020) – în parteneriat cu reţeua de școli și operatorii culturali din judeţ.

Artele Spectacolului. 

Tema majoră: Artele spectacolului în Europa de Est.

Subteme: Implicarea directă a comunităţii în cadrul proiectelor de arte performative (Proiect de înfrăţie a liceelor clujene cu instituţiile și organizaţiile din domeniul artelor performative, Terapia prin artă); Comunismul (Cultura în bloc, spectacole/performance-uri/instalaţii pe tema comunismului, Generaţia cu cheia la gât); Mitologia/Istoria locală (Pădurea Hoia, Hotel Continental, povești/personalităţi ale Clujului); Communities of East of West (colaborări tematice și lucrative în plan local, est-european și international)

Componente majore:
– Inovaţie și cercetare teatrală în domeniul artelor performative
contemporane din Estul Europei
– Producţie/Co-producţie (spectacole, dramaturgie, showcase etc.)
– Activităţi educaţionale și de dezvoltare a publicului
– Promovare și networking internaţional

Centru European de Artă Contemporană

Va avea un statut de platformă multifuncţională de cercetare, expunere, educaţie şi promovare în domeniul artelor vizuale şi arhitecturii contemporane, fiind gandit ca o formulă inovatoarea pentru ceea ce reprezintă muzeele de artă contemporană. Având ca prioritate focalizarea pe creaţia artistică şi activitatea de curatoriat realizate la Cluj-Napoca, CEAC se definește ca platformă europeană – atât prin abordarea artei contemporane într-un context european, cât și prin practicile și instrumentele curatoriale, educaţionale, comunicaţionale utilizate.

Departamente: Cercetare şi Documentare , Expoziţii, Artă Media, Conservare-restaurare, Programe educaţionale și Promovare

CEAC funcţionează ca instituţie publică de cultură în baza unei structuri organizaţionale interne autonome relaţionate cu celelalte entităţi din domeniul artelor vizuale clujene: Muzeul de Artă, Universitatea de Artă şi Design, UBB, Uniunea Artiştilor Plastici, Fabrica de Pensule, galerii de artă şi ONG-uri cu profil artistic

Program curatorial – exemple:
Premisele artistice ale Şcolii de la Cluj,
Artă şi angajare socială,
Şcoala de la Cluj în context internaţional,
Artişti reprezentativi ai Şcolii de la Cluj

Cluj Media City. Scopul proiectului este fondarea unui centru de producţie media și cinematografică care să coaguleze resursele locale și regionale existente.

Componente majore:  Program de dezvoltare profesională și educaţie specializată pentru consolidarea unei comunităţi de profesioniști capabilă să deruleze proiecte media; Program strategic axat pe dezvoltare antreprenorială specializată si producţie cinematografică pentru fundamentarea unui sector media calificat; Transilvania Film Fund – program de dezvoltare și susţinere a producţiilor cinematografice dezvoltate local și cu implicare locală.

Treasure Cluj. Scopul proiectului este dezvăluirea Clujului, prin locurile sale și prin oamenii săi, pentru clujeni și pentru vizitatori.

Componente majore:
– Program de intervenţii artistice în spaţiul public: Ziua Curţilor Deschise, Scena Urbană, configurarea și amenajarea de trasee urbane tematice etc.
– Programul de „Etnografie Contemporană Intergalactică”: amenajarea spaţiului Hoia-BaciuMuzeul Etnografic, rezidenţe, proiecte și produse culturale pe teme istorice și mistice ale Clujului, program de descoperire și promovare a eroilor locali etc.
– www.treasurecluj.com, platformă multimedia deschisă publicului, unde persoane sau grupuri
documentează, în seriale tematice, teme reprezentative ale Clujului: oameni, locuri și idei.

error: Content is protected !!