Cluj: Vami securizate cu un sistem informatic creat de IT-istii clujeni

Updated on octombrie 20, 2014

Peste 60 de vămi din întreaga lume sunt securizate cu ajutorul unui sistem informatic creat de IT-iştii clujeni. Mai mulți programatori au reușit să pună la punct o metodă performantă de depistare a produselor contrafăcute. Cu ajutorul acesteia, țări precum Anglia, Elveția, Suedia sau Germania reușesc să se asigure că falsurile nu trec de graniță. Paradoxal, România nu folosește acest sistem.

it-cluj

Pornind de la lipsa unei soluții practice de identificare a produselor contrafăcute, programatorii clujeni și-au propus să realizeze un sistem care să le permită vameșilor descoperirea acestora cu un simplu click. Ideea a devenit realitate cu ajutorul unei finanțări din partea Băncii Mondiale, dar și al sponsorizărilor.

Concret, programatorii clujeni au realizat un sistem de management al riscului în vămi. Cu ajutorul unei platforme create chiar de ei depistează conatinerele în care ar putea exista produse contrafăcute. Odată deschise acele containere, cu ajutrul unei aplicații mobile aceștia găsesc produsele false, după care se realizează un dosar vamal în care există informații atât despre produsele respective, cât și despre persoanele implicate în comerțul ilegal.

Sistemul informatic a devenit global în scurt timp de la realizare. Programul a fost preluat deja în peste 60 de țări. România nu se află însă printre ele, cu toate că sistemul este gratuit.

„Vameșii ultilizează informațiile respective fie de pe coduri, holograme sau alte sisteme ascunse în pachet ca să facă diferența dintre produsele adevărate și cele false. Am făut deploiment-uri în Africa, am făcut anul trecut în Jamaica, anul acesta în Maldive şi o să facem şi în Panama”, a spus Sincron Bogdan Herea, CEO firmă de IT din Cluj-Napoca.

Sistemul este funcţional şi în Europa, dar nu şi în România.

„De exemplu, în Europa avem în Marea Britanie, Belgia, Elveția, Germania și în țările din zona balcanică,  de exemplu Macedonia. Sistemul este în curs de implementare în Ungaria, dar România încă nu este prezentă. Sperăm să urmeze”, spune Radu Popa, inginer IT.

Specialiștii în IT au creat acest program pentru a proteja populația de produsele contrafăcute. În Africa, de exemplu, cifrele arată că anual mii de persoane mor din cauza medicamentelor contrafăcute. (sursa: citynews.ro)

„Dacă nu ar fi existat aceste sisteme ar fi intrat pe piață mult mai multe produse contrafacăte și mai ales produse care sunt cu un risc ridicat pentru sănătate, gen medicamente contrafăcute”, spune Radu Popa.

IT-iștii clujeni colaborează cu Organizația Mondială a Vămilor încă din 2008, timp în care au dezvoltat pentru instituție 15 proiecte informatice.

error: Content is protected !!