22 de strazi din Cluj vor avea parte de iluminat modern. Cum functioneaza, cat costa, de unde vin banii

Updated on iulie 25, 2014

Clujul se va bucura în curând de un sistem de iluminat modern şi ecologic, prin intermediul căruia se preconizează reduceri importante la consumul de energie electrică. 22 de străzi din Cluj-Napoca vor avea parte de modernizarea sistemului de iluminat, prin care consumul de energie va fi redus cu până la 42%.

mihai-viteazu

22 de străzi din municipiului Cluj-Napoca vor beneficia de iluminat public stradal modern. Guvernul elveţian a aprobat săptămâna trecută proiectul depus de Primăria Cluj-Napoca în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, Obiectivul 1 al Ariei de concentrare 4 – Îmbunătăţirea mediului înconjurător, prin care se propune modernizarea iluminatului interior pentru două clădiri ale Primăriei Cluj-Napoca, dar şi iluminatul public stradal pentru 22 de străzi.

În cadrul acestui proiect vor fi înlocuite 1.094 aparate de iluminat în interior şi 1.358 aparate de iluminat public.

Străzile care vor beneficia de modernizare sunt: B-dul 21 Decembrie, Aurel Vlaicu, Bogdan P. Hasdeu, Calea Floreşti, Calea Manăştur, Observatorului, Constantin Brâncuşi, Gheorghe Marinescu, Ilie Măcelaru, Ion Popescu Voiteşti, Izlazului, Louis Pasteur, Mioriţei, Moldovei, Nicolae Titulescu, Nod N, Piaţa 1 Mai, Donath, Piaţa Marăşti, Piaţa Mihai Viteazul, Primăverii, Regele Ferdinand.

Modernizarea sistemului de iluminat interior presupune înlocuirea tuturor aparatelor de iluminat existente în birourile şi culoarele de acces care folosesc lămpi fluorescente sau cu incandescenţă, cu aparate de iluminat moderne, utilizând tehnologia led. Aparatele de iluminat vor fi echipate cu sistem de telegestiune ce va permite managementul, controlul şi monitorizarea reţelelor de iluminat public prin control de la distanţă.

Acest sistem permite obţinerea de semnificative economii de energie datorită posibilităţii de a regla fluxul luminos exact pe nivelul impus de calculul luminotehnic şi suplimentar permite adaptarea nivelului de iluminare la particularităţile de trafic de pe anumite intervale orare, atât la nivelul întregului sistem de iluminat, cât şi independent, pentru un aparat sau pentru un grup de aparate.

Valoarea totală a proiectului este de 6,8 milioane de lei. 85% din aceşti bani (5,8 milioane) reprezintă contribuţia Guvernului elveţian, iar 15% (1 milion) este contribuţia beneficiarului.
Noul sistem de iluminat existent se va economisi un porcent de 44% energie pentru sistemul de iluminat exterior.

Prin implementarea proiectului se preconizează realizarea unor reduceri a consumurilor de energie electrică cu un procent de 42% pentru sistemul de iluminat exterior. Sumele economisite prin reducerea a preconizată a costului energiei electrice vor ajunge la 65.000 euro/an. De asemenea, este preconizată o reducere a emisiilor de dioxid de carbon de 300 tone pe durata unui an. (sursa: ziuadecj.ro)

Proiectul se află în stadiul de implementare, urmând a fi semnat contractul de finanţare între Primăria Cluj-Napoca şi Ministerul Finanţelor Publice, după care urmează demararea licitaţiei de proiectare şi de execuţie a acestui obiectiv.

error: Content is protected !!