Aeroportul Cluj a pierdut un proiect european de 76 de milioane de euro

Updated on martie 4, 2015

Clujul a pierdut 76 de milioane de euro, fonduri din care ar fi trebuit modernizat aeroportul din oraş, Avram Iancu, al doilea ca număr de pasageri din ţară.

Chiar dacă au pierdut banii, autoritățile județene din Cluj spun că nu vor renunța la proiect şi speră ca, pe viitor, să facă rost de fonduri pentru realizarea lui.

Iniţial, autorităţile ar fi trebuit să depună cererea de finanţare până în 26 februarie. Termenul a fost prelungit de Comisia Europeană cu cinci zile, dar, chiar şi aşa, actele nu au fost aduse. Autoritățile judeţene nu au reuşit să facă rost de avizul din partea partenerilor, respectiv al companiei feroviare, anunta digi24.ro.

„Depunerea cererii de finanțare la termenul de 3 martie 2015 nu este posibilă datorită unor factori de natură obiectivă, respectiv neobținerea acordurilor tuturor partenerilor.

Foto: Liviu Dnistran
Foto: Liviu Dnistran

În acest context, Consiliul Județean Cluj și Aeroportul Internațional ‘Avram Iancu’ Cluj își reafirmă intenția fermă de a depune acest proiect cu ocazia lansării unui nou apel de proiecte pe fonduri europene referitor la acest domeniu, într-o variantă care să presupună abordarea într-o formă modulară a obiectivelor de investiții. Totodată, se apreciază oportun în acest context că lider al viitorului proiect să fie Aeroportul Internațional ‘Avram Iancu’ Cluj.

Având în vedere faptul că proiectul de dezvoltare a infrastructurii de transport intermodal de pasageri și marfă poate fi derulat pe mai multe module succesive, neobținerea în această etapă a tuturor acordurilor și, implicit, nedepunerea cererii de finanțare la acest termen, nu sunt de natură a împiedica depunerea și, respectiv, implementarea ulterioară a acestui proiect, într-o manieră optimă.

Reamintim în acest context faptul că Guvernul a aprobat săptămâna trecută Master Planul General de Transport al României în cadrul căruia, pentru sectorul aerian, au fost prevăzute investiții totale în sumă de 1,327 miliarde de euro din care Aeroportului Internațional ‘Avram Iancu’ Cluj îi revin 131,143 milioane de euro iar proiectului de transport intermodal de la Cluj 34 de milioane de euro” spun reprezentantii Consiliului Judetean.

error: Content is protected !!