(Foto/Video) Imaginile dezastrului în Oradea. Furtuna a făcut prăpăd în oraș. Viteza maximă a vântului în Oradea: 144 km/h

Updated on iulie 27, 2023 Autoritățile au făcut bilanțul furtunii extreme ed marți, din Oradea. Furtuna de marți a fost una fără precedent în Oradea, după cum a declarat BIHOREANULUI prefectul Dumitru Țiplea, care conduce și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Potrivit acestuia, sute de clădiri și peste 200 de mașini au fost avariate, iar numărul apelurilor la 112 a trecut de 1.000 pe oră.

Specialist în meteorologie şi geografie, Alex Trandafir a explicat pentru BIHOREANUL că acest fenomen este însă şi mai periculos decât tornada, deoarece se poate întinde şi provoca distrugeri pe zeci de kilometri.

Nu a fost o tornadă. A fost un fenomen care are aceeaşi putere şi care se numeşte, în engleză, microburst. Impactul e mai mare în cazul acestui fenomen. Viteza vântului în cazul tornadei poate ajunge până la 300 km/h, dar distrugerile sunt doar pe unde trece pâlnia sa. În cazul acestui fenomen, vântul nu are o asemenea putere, dar se întinde pe zeci de kilometri.

Ieri, la staţia meteo din Oradea valoarea maximă a vântului a fost de 144 km/h”, a explicat orădeanul Alex Trandafir, miercuri, pentru BIHOREANUL.

(Foto/Video) Imaginile dezastrului în Oradea. Furtuna a făcut prăpăd în oraș. Viteza maximă a vântului în Oradea: 144 km/h 1 (Foto/Video) Imaginile dezastrului în Oradea. Furtuna a făcut prăpăd în oraș. Viteza maximă a vântului în Oradea: 144 km/h 2

Ceea ce a fost la Oradea a fost o vijelie. Viteza vântului a atins 40 de metri pe secundă, ceea ce înseamnă 140 de kilometri pe oră. Viteza vântului a fost foarte mare. În schimb nu a plouat mult, în jur 17 litri pe metru pătrat, iar ca durată a fost de cel mult 10 minute”, a spus Ovidiu Gaceu, profesor universitar la facultatea de Geografie, Turism și Sport din cadrul Universității Oradea, pentru bihon.ro.

El a precizat că cea mai mare viteză a vântului, înregistrată la noi în țară, a fost însă de 66 de metri pe secundă. Gaceu a subliniat că furtuna de marți „este un fenomen meteorologic normal pentru clima României, a Câmpiei de Vest, pentru clima Oradei”.

Furtuna nu este o consecință a schimbărilor climatice, decât a vremii capricioase care este peste tot în lume. Este, a fost și va fi. Și vremea, și clima, sunt capricioase”, a mai explicat profesorul universitar, care a adăugat că „în momentul de față nu avem o schimbare de climă, avem o variabilitate a climei”.

„Schimbarea climatică ar determina schimbarea celorlalte geosisteme, a vegetației, solurilor, apelor. Dacă s-ar fi schimbat clima noi, nu mai aveam vegetație pe care o avem, iar noi avem aceleași plante care vegetează pe teritoriul țării noastre și peste tot în lume de acum sute, de acum mii de ani”, subliniază sursa citată.

Matiz luat de vânt și ajuns în mijlocul sensului giratoriu, în Sibiu

Întâmplare nefericită pentru o șoferiță. O mașină a ajuns în mijlocul sensului giratoriu de pe Bulevardul Mihai Viteazu, după furtuna care a avut loc miercuri după-amiaza la Sibiu.

(Foto/Video) Imaginile dezastrului în Oradea. Furtuna a făcut prăpăd în oraș. Viteza maximă a vântului în Oradea: 144 km/h 3 (Foto/Video) Imaginile dezastrului în Oradea. Furtuna a făcut prăpăd în oraș. Viteza maximă a vântului în Oradea: 144 km/h 4

O șoferiță a rămas fără mașină după ce vântul puternic i-a luat-o din parcare. Cel mai probabil nu a tras frâna de mână, astfel Matizul a ajuns în sensul giratoriu de pe Mihai Viteazu. Conducătoarea auto a luat rapid mașina de pe carosabil.

După incident șoferița a acționat imediat și a parcat mașina regulamentar scrie Ora de Sibiu.

error: Content is protected !!