Cum a rămas un cuplu din Cluj fără bani și fără mașină după un click dat pe un anunț de pe internet

Updated on februarie 27, 2024 Cum a rămas un cuplu din Cluj fără bani și fără mașină după un click dat pe un anunț de pe internet 1

Un cuplu din Cluj, tentat de un anunț pe Internet, a crezut că investește peste 5.000 de dolari în acțiuni la bursă și că va câștiga rapid o avere, dar nu a fost deloc așa. Cei doi au fost victimele unei înșelătorii, iar când toți banii lor s-au dus pe apa sâmbetei, au depus plângere la poliție. Autoritățile spun că în astfel de cazuri, paguba e greu de recuperat, iar făptașii – greu de prins.

Cei doi soți din județul Cluj au văzut pe o rețea socială un anunț și au fost atrași de posibilitatea unei investiții cu un câștig rapid. Au accesat pagina și au cerut detalii, scrie stirileprotv.ro. Cristian Bojodi, victimă: „La scurt timp am fost sunat de o doamnă. Vorbind, m-a convins să depun suma de 1.000 lei și am depus. După 24 ore acești 1.000 lei fiind 210 dolari, a doua zi am văzut profit de 30 dolari. Credeam la început că este pe bune”.

Un individ care s-a prezentat drept expert i-a contactat și i-a convins să investească și mai mult. Cristian Bojodi, victimă: „Stând de vorbă cu el mi s-a spus că putem face o sumă foarte mare de bani dacă investim sumă mai mare, suma fiind de 5.000 dolari. La 24 de ore am văzut pe platformă că da, așa e cum au zis, suma fiind de 64.000 dolari voiam să-i retragem, dar înainte de retragere ne-a sunat un domn că pentru a putea retrage suma trebuie să plătim un comision către statul britanic de 5.900 dolari”.

Pentru a face rost de acești bani, cei doi soți au cheltuit toate economiile familiei, ba chiar și-au amanetat mașina. Abia când și-au dat seama că au pierdut tot și-au luat un avocat.

Denisa Adam, victimă: Am depus plângere. Ni s-a spus că au tehnologie foarte avansată și că nu pot fi căutați, găsiți. Avem încă speranța că se recuperează, deși șansele sunt foarte mici. Cei 5.000 de dolari am lăsat mașina, am amanetat-o. Avocatul ne-a spus să mergem mai departe cu plângerea, sper să se urmărească tranzacțiile”.

Mai mult, escrocii încearcă să-i intimideze pe cei înșelați și să-i determine să renunțe la plângere, folosindu-se de diverse tertipuri.

Un nou tip de fraudă cu investiții circulă pe internet
Poliția Română îi anunță pe cetățeni că a primit mai multe sesizări cu privire la existența unor noi modalități de comitere a fraudelor cu investiții în mediul online.

Din sesizările primite de Poliția Română, s-a constatat faptul că persoanele vătămate ar fi accesat pe diferite rețele de socializare, postări ce conțin reclame cu privire la servicii de investiții financiare. Pentru a crea credibilitate, aceștia fie folosesc denumirea unor companii românești cunoscute, fie creează conținut media fictiv – videofilmări ale unor personalități cunoscute care fac reclamă acestor scheme frauduloase, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Prahova, potrivit News.ro.

Cum anume procedează cei care se folosesc de acest nou tip de fraudă cu investiții:
cei care vor să investească sunt redirecționați către o pagină unde li se cer datele de contact. Mai apoi, victimele sunt sunate de persoane necunoscute, care folosesc numere de telefon atât din România, cât și din Marea Britanie.

după ce discută de mai multe ori, aceștia conving victimele să „investească”, mai întâi, sume mici, de cele mai multe ori sub 1.200 de lei, pe diferite platforme de investiții online, special create pentru fraudă.

în multe situații, atacatorii se folosesc de pretextul că acordă suport tehnic și conving persoanele vătămate să își instaleze pe dispozitivele electronice folosite (telefon, tabletă, laptop etc.), aplicații tip remote desktop (control de la distanță). Prin intermediul acestor aplicații, atacatorii au control total asupra dispozitivelor.

Polițiștii atrag atenția că, în momentul în care autorii controlează dispozitivul victimei, aceștia au acces și la aplicațiile bancare ale persoanei vătămătate și transferă banii sau îi convertesc în criptomonedă.
Chiar dacă victimele nu au bani pe card, autorii pot face credite online în numele lor, sumele fiind sustrase apoi, mai spun oamenii legii.

error: Content is protected !!