Salina Turda ar putea asigura necesarul de sare pentru toată Planeta timp de 60 de ani

Updated on aprilie 29, 2024 Salina Turda ar putea asigura necesarul de sare pentru toată Planeta timp de 60 de ani 1

Salina Turda este cel mai spectaculos subteran modelat de oameni, din lume. Salina Turda este printre cele mai spectaculoase atracții turistice din lume.

Este subteranul pe care oamenii l-au creat într-un mediu natural deosebit, în adâncul Transilvaniei, săpând în sarea depusă după evaporarea mării care acoperea toată regiunea în urmă cu milioane de ani. Acum, sarea din Salina Turda ar putea asigura necesarul de sare pentru toată Planeta timp de 60 de ani, dacă ar fi cazul.

Salina Turda, cunoscută și sub numele de “Inima Transilvaniei”, a cunoscut o revitalizare spectaculoasă în ultimii ani, transformându-se dintr-o simplă mină de sare într-o destinație turistică unică și apreciată la nivel internațional. Istoria salinei se întinde pe parcursul a secole, fiind atestată documentar încă din Evul Mediu. De-a lungul timpului, a servit ca sursă importantă de sare pentru regiune, dar și ca loc de refugiu în timpul conflictelor. În secolul al XX-lea, mina a fost închisă din motive de siguranță, dar în anii 2000 a fost redeschisă publicului după ample lucrări de restaurare și modernizare.

Astăzi, Salina Turda este o oază de liniște și relaxare în inima Clujului. Vizitatorii pot admira lacul subteran cu barca, pot vizita o salină de expoziții cu sculpturi în sare, pot juca minigolf sau pot lua masa la un restaurant amenajat în interiorul minei. De asemenea, salina dispune de un cinematograf subteran, o roată panoramică și un parc de aventură, oferind o gamă largă de opțiuni de petrecere a timpului liber pentru toate gusturile.

Pe lângă atracțiile turistice, Salina Turda are și o valoare terapeutică importantă. Microclimatul salin este benefic pentru cei care suferă de afecțiuni respiratorii, alergii și boli reumatice. Salina dispune de o salină de aerosoli, unde vizitatorii pot beneficia de sesiuni de inhalare cu aerosoli salini.

Zăcămintele de sare din Transilvania (exploatate sistematic în cursul vremii la Ocna Dejului, Cojocna, Turda, Ocna Mureș, Ocna Sibiului și Praid) s-au format cu 13,5 milioane de ani în urmă, într-o mare cu adâncime redusă și sub un climat tropical, foarte cald. Stratul de sare se întinde pretutindeni în subsolul Transilvaniei, având o grosime de circa 400 m. Straturile groase de sedimente depuse ulterior deasupra celui de sare au apăsat cu o greutate imensă stratul maleabil (plastic) de sare, care a căutat zone mai slabe ale scoarței terestre la marginea Transilvaniei, unde s-a ridicat sub forma unor ciuperci cu înălțimi de peste 1.000 m, ajungând de multe ori chiar până la suprafața pământului (cazul localităților cu vechi exploatări de sare menționate mai sus). La Turda ciuperca de sare are o înălțime de circa 1.200 m (cercetată prin foraje relativ recente).

error: Content is protected !!