Casa din Cluj Napoca acoperită de panouri solare: „Am crezut că am văzut multe, dar nivelul unora este… inimaginabil. Nu am mai văzut panouri fotovoltaice care să tapeteze pereții”

Updated on iulie 2, 2023 Un clujean a fotografiat o casă de pe strada Maramureșului care a fost acoperită aproape în totalitate de panouri solare. Proprietarul a beneficiat de finanțare nerambursabilă de la Guvern, prin programul Electric-Up și a decis să își acopere o suprafață cât mai mare cu panouri.

„Am crezut că am văzut multe, dar nivelul unora este… inimaginabil. Casa asta “verde” este în Cluj (Napoca). Nu am mai văzut panouri fotovoltaice care să tapeteze pereții, dar ca să aveți tabloul complet, dispunerea “out-of-the-box”, inclusiv streașina fotovoltaică ce umbrește peretele fotovoltaic nu e tot: fațada este spre Nord, deci un perete este spre Est și unul spre… Vest (aka “apus” pe românește).

Casa din Cluj Napoca acoperită de panouri solare: „Am crezut că am văzut multe, dar nivelul unora este... inimaginabil. Nu am mai văzut panouri fotovoltaice care să tapeteze pereții” 1

Nu am văzut spatele, dacă e, la rândul său, tapetat. O să ziceți, OK, dacă asta a fost boala lui… sau, așa cum am crezut eu, că o fi găsit “fotovoltaicele” la gunoi și a fost mai ieftină refatadizarea decât cu lavabilă.

Well, țineți-vă bine: chestia asta halucinantă a beneficiat de finanțare nerambursabilă în valoare de 100.000 Euro prin imensul și genialul program „Electric-Up” al Guvernului de cretini care conduce această țară. Bai, frate…”, a transmis un clujean pe o rețea de socializare, potrivit Știri de Cluj.

Casa din Cluj Napoca acoperită de panouri solare: „Am crezut că am văzut multe, dar nivelul unora este... inimaginabil. Nu am mai văzut panouri fotovoltaice care să tapeteze pereții” 2

Două comune din Cluj își montează panouri fotovoltaice! Vor să-și producă singure energia electrică

Consiliul Județean Cluj a emis certificatele de urbanism necesare în vederea înființării unor capacități de producție a energiei electrice, din sursă solară, în două noi comune din zona de munte a județului, respectiv Râșca și Mărișel.

„În ceea ce ne privește, susținem prin toate mijloacele posibile comunele care optează pentru beneficiile producerii și consumului de energie nepoluantă, regenerabilă. Diminuarea cheltuielilor de funcționare cu energia electrică convențională folosită pentru iluminatul stradal și a obiectivelor publice va aduce economii însemnate la bugetele locale. Încurajăm, deci, toate autoritățile locale să recurgă la acest gen de proiecte”, a transmis șeful CJ Cluj, Alin Tișe, citat de Ziua de Cluj. 

În ceea ce privește comuna Râșca, proiectul implementat de autoritatea locală prevede înființarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 200 de kWp. Vor fi instalate, astfel, 364 de panouri, cu o capacitate de 550 de W fiecare. Facilitatea va fi realizată pe o suprafață de teren de cca. 1200 de mp, în satul Dealu Mare.

Referitor la parcul fotovoltaic ce va fi edificat pe teritoriul comunei Mărișel, acesta va avea o putere instalată de 205 kWp și va fi compus din 500 de panouri, cu o capacitate de 410 W fiecare.

Ambele capacități de producție a energiei din surse regenerabile sunt destinate consumului propriu, respectiv pentru iluminarea stradală din toate satele aparținătoare, dar și pentru electrificarea obiectivelor publice din cele două comune.

Proiectele urmează a fi depuse la Ministerul Energiei în vederea obținerii de fonduri nerambursabile din „Fondul pentru modernizare”, program național de sprijin destinat modernizării și eficientizării sistemelor energetice și îmbunătățirii eficienței energetice.

error: Content is protected !!