Poiana Narciselor din Munții Apuseni și Legenda Păsării Măiestre. Locul este vizitat de turiști veniți din toată lumea

Updated on mai 2, 2024 Poiana Narciselor din Munții Apuseni și Legenda Păsării Măiestre. Locul este vizitat de turiști veniți din toată lumea 1

Locul din Munții Apuseni este situat pe Vârful Vâlcoi, la 1.438 de metri altitudine și este cunoscut pentru faptul că în această perioadă a anului, este plin de narcise. Poiana Narciselor este, din 1995, o arie protejată, vizitată de turiști din întreaga lume.

Rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1.348 m), între Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1.150 şi 1.250 metri. După o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. Rezervaţia are o suprafaţă de aproximativ 45 de hectare.

Legenda de la Negrileasa
Povestea Negrilesei a fost transmisă peste generaţii de către ciobani. Pe vremuri, poienile de pe munte reprezentau locul în care ciobani din toate părţile se întâlneau, îşi povesteau peripeţiile şi se pregăteau pentru un nou an de muncă. Tot aşa se zvoneşte că a apărut şi legenda Negrilesei, din întâmplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul înaintaşilor lor şi astfel a ajuns până în zilele noastre, scrie adevarul.ro.

”Se spune că în vremuri îndepărtate o pasăre măiastră care zbura din depărtări, doar odată în an în aceşti munţi, pentru a vesti sărbătorile de cântec şi joc ale anului, a poposit în Poiana Negrilesei, pe când se îngâna ziua cu noaptea, pentru a se odihni după atâta drum. Era vremea când ciobani din zonă pregăteau cina în jurul focului de cetină, iar unul dintre ei, mai bătrân, a văzut pasărea şi prin sunet de tulnic şi-a chemat camarazii ca să o prindă, pentru a-şi împodobi cu penele ei pălăriile.

Pasărea măiastră frântă de obosită aştepta ca păstorii să se aproprie şi le rosti cu grai omenesc şi înţelept: «Ştiu că vreţi să-mi luaţi viaţa, pentru penele mele, cu care să vă împodobiţi pălăriile, dar de mi-ţi cruţa, voi umple aceste poieni cu aceste pene şi an de an ele vor răsări mai frumos şi mai multe pentru voi, astfel încât, copiii, nepoţii şi strănepoţii voştri, vor avea cât vor fi aceşti munţi podoaba penelor mele». La aceste vorbe minunate, ciobanii au lăsat pasărea în viaţă.

Poiana Narciselor din Munții Apuseni și Legenda Păsării Măiestre. Locul este vizitat de turiști veniți din toată lumea 2

Şi-a luat zborul şi nu s-a mai oprit decât pe Muntele Găina, dar nu a uitat să îşi scuture penele fermecate, astfel încât de atunci şi până acum, în aceste poieni din Muntele Negrilesei, cresc an de an ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise, dezmierdând cu frumuseţea şi mirosul lor pe toţi trecătorii şi mai ales pe cei care vin la sărbătoarea narciselor care are loc an de an în luna mai”, astfel sună legenda Negrilesei.

Cum ajungi aici
Trebuie să ajungi pe drumul DJ 107I (parte din drumul supranumit Transapuseni) care se desprinde din DN 74 (Alba Iulia – Abrud). Drumul este asfaltat și destul de bun.

În zona satului Bucium vă puteți caza fiindcă aici sunt mai multe pensiuni și mai puteți vizita, dacă tot vă aflați în zonă, și Detunatele: Detunata Goală și Detunata Flocoasă.

Spre Poiana cu Narcise de la Negrileasa există mai multe drumuri de acces, dar cel ce pornește din zona satelor Lupulești și Poieni e cel mai scurt și mai bun.

18-19  mai: Sărbătoarea narciselor 2024, la Negrileasa
Locuitorii din zona Munţilor Apuseni, dar şi din diverse părţi ale ţării sunt invitați în vârful muntelui să se bucure de frumuseţea zonei, priveliştea încântătoare şi mireasma oferită de numărul foarte mare de narcise.

În acest an, evenimentul are loc în zilele de 18 și 19 mai, când sunt programate şi spectacole de muzică uşoară şi populară. ”În zilele de 18 – 19 mai, Primăria şi Consiliul Local Bucium vor organiza „Serbarea Narciselor” de la Negrileasa”, a confirmat primarul Cornel Napău pentru ziarulunirea.ro.

Din spectacolul artistic nu vor lipsi ansamblurile folclorice și soliștii din zonă, cum ar fi Alin Joldeș, dar și invitați din Buceș și Brad. „Încă se lucrează la program, dar care o să fie cel puţin la nivelul anilor trecuţi”, a spus edilul.

error: Content is protected !!