Gluma continuă. Șantierul Spitalului Regional Cluj ar putea începe anul viitor, în noiembrie

Updated on noiembrie 9, 2022 Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății, continuă promisiunile privind spitalele regionale. Promise de mulți ani de toate guvernele, până acum nu s-a pus nici măcar o cărămidă.

Mai nou, Alexandru Rafila spune că realizarea Spitalului Regional din Cluj ar putea începe prin intermediul unei proceduri mai rapide de licitație.

Gluma continuă. Șantierul Spitalului Regional Cluj ar putea începe anul viitor, în noiembrie 1

O să încercăm chiar printr-o procedură accelerată, dacă va fi posibil, să demarăm licitaţia pentru construcţia efectivă a acestor spitale. (…) Sperăm că în noiembrie 2023 să putem să începem, eu sper să putem să începem chiar înainte de finalizarea proiectului licitaţia pentru construcţie”, a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat de Ziua de Cluj.

Spitalul Regional de Urgență Cluj ar trebui finalizat până în 2027

Întregul proiect de construcţie a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj are o valoare totală de 540 de milioane de euro. Finanţarea acestui proiect este asigurată prin Programul Operaţional Regional, urmând ca noua unitate medicală să fie funcţională în luna martie 2027.

Marele eșec al spitalelor regionale

Ideea construirii unor spitale regionale moderne a fost rostogolită de toate guvernele din 2005 până în prezent.

Comisia Europeană a alocat încă din 2016 peste un miliard de euro pentru realizarea a trei spitale intitulate ca „regionale”. Finanțarea urma să fie acordată pe exercițiul financiar european ce se va termina în 2027. Jumătate din sumă ar fi trebuit cheltuită până în 2021, însă autoritățile române nu au finalizat nici măcar proiectele tehnice, scrie romania.europalibera.org.

Din finanțarea de un miliard au mai rămas 500 de milioane de euro. Pentru a nu pierde și acești bani, Ministerul de Finanțe a realizat împrumuturi de peste 700 de milioane de euro.

Ideea unităților spitalicești regionale apare prima dată în 2005, într-un pachet pentru reforma în domeniul sănătății. Era un set de acte normative pe care guvernul de atunci, condus de Călin Popescu Tăriceanu, și-l asuma.

Ministrul Sănătății de la acel moment, Eugen Nicolăescu, declara că vor fi construite opt spitale regionale, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare a României.

Iași, Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Galați și Târgu-Mureș erau orașele în care guvernul promiteau că va ridica spitale noi. Totul a rămas pe hârtie.

Promisiunea avea să fie rostogolită de toate guvernele. În perioada 2008 – 2012, a guvernării Boc, autoritățile centrale au preluat idea fără a face nimic concret în acest sens. Între 2012 și 2015, Guvernul Ponta promitea nu doar demararea lucrărilor pentru toate spitalele regionale, ci și modernizarea mai multor unități sanitare județene. Tot atunci s-au depus proiecte de finanțare europeană.

Între 2015 și 2016, premierul Dacian Cioloș insistă ca finanțarea acestor spitale să se obțină de la Bruxelles. Comisia Europeană a alocat în 2016 peste un miliard de euro pentru realizarea a trei spitale intitulate ca „regionale”

În 2016, guvernarea este preluată de PSD, iar guvernele acestui partid, controlate din umbră de Liviu Dragnea, modifică strategia. Anunță că din cele opt spitale regionale rămân doar trei, a căror realizare este coordonată de Ministerul Sănătății.

Între 2019 și 2021, miniștrii Sănătății preiau ideea celor trei spitalele regionale și aprobă realizarea de studii de fezabilitate și de oportunitate

error: Content is protected !!