Ideea lui Emil Boc extinsă la nivel național. Centralele de apartament, interzise din 2022 în blocurile noi

Updated on ianuarie 8, 2022 Centralele de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi, potrivit unui anunț făcul la finalul anului trecut de Ministrul Mediului, Tanczos Barna. Actul normativ în acest sens ar urma să intre în vigoare cel târziu în februarie 2022.

Această idee a fost anunțată de primarul Emil Boc încă de toamna trecută.

Ideea lui Emil Boc extinsă la nivel național. Centralele de apartament, interzise din 2022 în blocurile noi 1

Propunem prioritizarea sistemului de termoficare în raport cu orice alt sistem alternativ, ținând cont de nevoia reducerii gradului de poluare din oraș, de atragerea de fonduri europene pentru modernizarea sistemului de termoficare și de a asigura o viziune pe termen lung cu energii care să aducă o creștere a calității vieții, resimțită într-o factură mai mică la cetățean”, spunea primarul Emil Boc.

Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Toate blocurile noi fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își montează centrale proprii. De la blocurile cu minim șase apartamente va exista o singură centrală, nu șase centrale. Cu tendința de eliminare în viitor și a acestor centrale și de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acea zonă. De asemenea, toate proiectele pe care primăria le va gestiona, vor fi conectate la sistemul de termoficare”, a mai spus Emil Boc.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat la finalul anului trecut că centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi din luna ianuarie sau februarie, cel târziu. Ministrul a precizat că la începutul lui 2022 ar putea exista actul normativ privind această măsură. Lucrurile se vor schimba doar pentru construcțiile noi.

Astfel, centralele vor fi doar în bloc sau pe scară la o înălţime de 40-50 de metri. Motivul – noxele să fie duse cât mai departe de nivelul la care este cetăţeanul. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii.

Răzvan Nicolescu, expert în energie şi fost preşedinte al Agenţiei Europene pentru Reglementare în Energie, a precizat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că recomandarea sa este ca românii să nu-și mai pună centrale, pentru că pe termen mediu si lung vor avea de pierdut.

Orașele interzic noile centrale, cum este la Cluj, și din punctul meu de vedere e absolut corect ceea ce fac. Dar în același timp statul alocă bani pentru construirea de noi conducte, care să conecteze noi localități la gaze naturale, oamenii urmând să-și cumpere centrale pe gaz, pentru ca apoi să renunțe la ele sau să plătească taxe? Trebuie puțin mai multă coerență în ceea ce facem”, a transmis Răzvan Nicolescu.

error: Content is protected !!